DÜNYA

Almanya'dan çifte vatandaşlık kararı

Almanya Federal Meclisi, vatandaşlığa geçişin kolaylaştırılmasını ve çifte vatandaşlık yolunun açılmasını içeren yasayı onayladı.

Almanya’da Federal Meclis, Alman vatandaşlığına geçiş koşullarının kolaylaştırılmasını ve çifte vatandaşlık yolunun tamamen açılmasını içeren yasa tasarısını onayladı.

Uzun süren müzakerelerin ardından üzerinde uzlaşılan yasanın önümüzdeki aylarda yürürlüğe girmesi bekleniyor.

Geçtiğimiz aylarda Federal Meclis'te ve partiler arasında tartışıldıktan sonra komisyona havale edilen ve üzerinde her konuda uzlaşma sağlanan yeni Vatandaşlık Yasası, hükümetteki koalisyon partileri SPD, Yeşiller ve FDP'nin oylarıyla kabul edildi.

Başta aşırı sağcı parti AfD olmak üzere Birlik partileri CDU/CSU partileri ise yasaya karşı oy kullandı. Muhalefet partileri, "Alman vatandaşlığının değersizleştiğini " savundu.

Yeni yasanın en önemli özelliklerinden biri, halen sekiz yıl olan vatandaşlığa kabul için bekleme süresinin, devlet yardımı olmaksızın kendi geçimlerini sağlayabilenler için beş yıla inecek olması.

Almanya'ya uyum konusunda iktisadi ve sosyal bakımdan büyük başarı kaydeden göçmenlerin vatandaşlığa kabul başvurularında da üç yıllık bekleme süresi yeterli olacak.

Çalıştıkları alanda çok başarılı olanlar, dil becerileri çok iyi seviyeye ulaşanlar ya da gönüllü çalışmalarda bulunanlar, üç yılı tamamladıktan sonra Alman vatandaşlığına başvurabilecek.

Türkler'e çifte vatandaşlık hakkı

Yasaya göre, ebeveynlerden birinin beş yıldır yasal olarak Almanya’da ikamet etmesi halinde, Almanya'da dünyaya gelen çocukları otomatik olarak Alman vatandaşlığını kazanacak.

Ebeveynler vatandaşlıklarını koruyarak çifte vatandaşlık hakkına da sahip olacak. Yasanın Türk vatandaşlarına sağlayacağı en önemli avantaj ise çifte vatandaşlık hakkı.

Yeni düzenlemeyle Türk vatandaşları, kendi vatandaşlığından feragat etmeden Alman vatandaşı olabilecek.

Yürürlükteki mevcut yasa yabancıların çocuklarına çifte vatandaşlık hakkı tanıyor. Ancak 23 yaşına geldiğinde çocuğun iki vatandaşlıktan birini tercih etmesi gerekiyordu.

Aynı şekilde önceki dönemde Alman vatandaşlığına geçtikten sonra Türk vatandaşlığını kaybedenler de yeniden Türk vatandaşı olabilecek.

Almanya’nın Avrupa'da çifte vatandaşlığın en az olduğu ülkelerden biri olması ve Türk vatandaşlarını çifte vatandaşlık konusunda dışlaması, Türkler'i temsil eden örgütler tarafından yıllardır eleştiriliyordu.

Bu arada yasada, "ilk yabancı işçi kuşağı" olarak tanımlanan 67 yaş üzeri birinci ve ikinci neslin vatandaşlığa başvurmak için artık Almanca bilme koşulu aranmamasına da yer veriliyor.

Yahudi düşmanlarına vatandaşlık yok

Yasa, Alman vatandaşlığına geçişi engelleyen bazı kısıtlamalar da öngörüyor.

Buna göre, "Başvuru sahibinin antisemitik bir tutum sergilediğine dair deliller" söz konusuysa, vatandaşlığa kabulü söz konusu olamayacak.

Ayrıca ırkçı, yabancı düşmanı veya insanlık dışı suçlar işlediği kanıtlanan kişilere de Alman vatandaşlığı verilmeyecek.

Çok eşli kişilerle, "davranışlarıyla, anayasanın kadın ve erkeklerin eşit haklara sahip olduğu ilkesini ihlal ettiklerini ortaya koyan" kişiler de vatandaş olamayacak. Sosyal yardım veya iş arayanlar için verilen devlet yardımını alanlar vatandaşlığa kabul edilmeyecek.

Sınırdışı işlemlerini hızlandırıyor

Bu arada Alman Federal Meclisi dün ise, iltica başvurusu reddedilenlerin sınırdışı işlemlerinin hızlandırılmasını öngören yasa tasarısını kabul etti.

"Geri Dönüşü İyileştirme Yasası" olarak adlandırılan yasa polisin arama yetkilerini genişletirken, sınırdışı öncesi gözaltı merkezine yerleştirilmiş kişilerin gözaltı süresinin 10 günden 28 güne çıkarılmasını da sağlıyor. Yasa ile insan kaçakçılarının da sınırdışı edilmesi kolaylaştırılıyor.