GÜNDEM

Ankara, 4 tarafı fay hatlarıyla kaplı riskli bir bölge!

Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Süleyman Pampal, depremle ilgili katıldığı bir televizyon programında, Ankara için uyardı.

Aybuke ULUSAN/ Haber Türk’te TV’de canlı yayına katılan Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Süleyman Pampal, artçı depremlerin aylarca devam edeceğine işaret ederek, Ankara için de önemli uyarılarda bulundu.

Bugün Malatya’da meydana gelen 5.6 büyüklüğündeki depremin artçı deprem olduğunu söyleyen Süleyman Pampal; “Malatya’da meydana gelen deprem bir artçı, fakat bu bağımsız deprem olmayacağı anlamına gelmiyor. Doğu Anadolu fayı, güneyden gelen Ölüdeniz fayı, batıdan gelen Çardak, Doğanşehir fay hattı ve Malatya fay hattı, hepsinin kesiştiği bir bölge, burası bir kavşak. Bağımsız deprem olma ihtimali çok yüksek” dedi.

Artçılar hep küçülerek devam etmez!

Artçıların her zaman küçülerek devam etmediğini söyleyen Süleyman Pampal, “7.8, 7.6 ve 6.4 büyüklüğünde 3 önemli deprem yaşadık. Bunların hepsinin artçıları var. Bölge, 6.6 büyüklüğünde artçı deprem olma ihtimali taşıyan bir bölge. Hem artçılara, hem de bağımsız depremlere hazırlıklı olmak açısından, orta ve ağır hasarlı yapılardan uzak durulması şart. Bir kısmı yıkılmış binalara eşya almak için dahi girilmemeli. AFAD uyarıları yapıyor, bu uyarılar dikkate alınmalı. 3 levhanın kesiştiği ve levhaların kırıldığı tehlikeli bir bölge. 7-8 metrelik kaymalar söz konusu. Kıtalar kayıyor, Arap Levhası kuzeye gidiyor, Anadolu Levhası güneye gitti ve hareket etmeye devam ediyor. Faylara aşırı stres yüklendi, kırılmaya hazır. Bu artçılar aylarca devam edecek” diye konuştu.

Haritalar düzeltilmedi!

Harita üzerinde beyaz gösterilen ve risksiz denilen bölgelerin, tüm uyarılara rağmen düzeltilmediğini dile getiren Süleyman Pampal, Ankara için uyardı.

Pampal, şöyle konuştu: “Ankara’nın harita üzerinde risksiz bölge olarak görülmesine katılmıyorum. 30 senedir bu işi yapıyorum, Ankara’nın dört tarafında 7 den büyük deprem yaşatma ihtimali olan ve bunu daha önce yaşatarak kanıtlamış faylar var. Kuzey Anadolu fayının Gerede’ye doğru kırılan kesiminde, 1944 yılında, Ankara’da 350 can kaybı var. 1668’de bu bölge yine aynı. Keskin Fayı, Ankara’ya çok yakın. 1938’de 6.8 büyüklüğündeki depremde Ankara’da hasar var. Eskişehir İnönü Fayı, Tuzgölü Fayı var, hepsi Ankara’ya çok yakın. 1100’lü yıllarda, Tuz Gölü Fayı’nın Niğde kesiminde yaşanan deprem, 40-50 bin kişinin ölümüne yol açmış. Dört bir yanı fay hatlarıyla kaplı Ankara için risksiz diyemeyiz. Kendi içinde de 4-5 büyüklüğünde deprem olma ihtimali var.”