Anket çalışması İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Antalya, Konya, Adana, Samsun, Şanlıurfa, Gaziantep, Kocaeli, Hatay, Kayseri, Balıkesir, Van, Aydın, Mardin, Tekirdağ, Malatya, Trabzon, Erzurum, Kahramanmaraş, Zonguldak, Ağrı, Kastamonu, Kırıkkale olmak üzere, toplamda 26 ilde 13 bin 269 kişinin katılımı ile gerçekleştirildi.

Cumhuriyet tarihinde en çok ittifak olan seçim!

14 Mayıs Pazar günü gerçekleşecek olan seçimlere, Yüksek Seçim Kurulu’nun yaptığı açıklamaya göre 36 parti katılacak. 2023 seçimleri, Cumhuriyet tarihinde en çok ittifakın katıldığı seçim olma özelliğini taşıyor.

Cumhurbaşkanlığı seçimlerine, Cumhur İttifakı, Millet İttifakı, Emek ve Özgürlük İttifakı ve Ata İttifakı adı altında dört ayrı ittifak katılacak.

Cumhur İttifakı

Cumhur İttifakında; Adalet ve Kalkınma Partisi (Ak Parti), Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) ve Büyük Birlik Partisi (BBP) yer almaktadır. Ayrıca Hür Dava Partisi (HÜDA PAR) Cumhur ittifakını destekleme kararı almış, Cumhurbaşkanı olarak Recep Tayyip Erdoğan’ı destekleyeceklerini açıklamıştı.

Millet İttifakı

Millet İttifakında ise, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), İyi Parti (İYİ Parti), Saadet Partisi (SAADET), Demokrat Parti (DP), Demokrasi ve Atılım Partisi (DEVA) ve Gelecek Partisi (GP) yer almakta. Emek ve Özgürlük İttifakı’nın bileşenleri Emek Partisi (EMEP), Emekçi Hareket Partisi (EHP), Halkların Demokratik Partisi (HDP), Sosyalist Meclisler Federasyonu (SMF), Türkiye İşçi Partisi (TİP) ve Toplumsal Özgürlük Partisi (TÖP)’dir. Halkların Demokratik Partisi (HDP) yetkililerinden bazıları, Cumhurbaşkanı adayı çıkarmayacaklarını ve CHP Cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu’nu destekleyeceklerini açıklamışlardı.

Ata İttifakı

Bir diğer ittifak olan Ata İttifakı; Zafer Partisi (ZP), Adalet Partisi (AP), Türkiye İttifakı Partisi ve Ülkem Partisi'nden oluşmakta.

Memleket Partisi

14 Mayıs 2023’te kurulan Memleket Partisi ise CHP’den ayrılarak, seçime tek başına girecek partilerden biri oldu.

Seçim şimdi olsa kime oy verilir?

Danışmanlık şirketinin yaptığı anket çalışması kapsamında, katılımcılara, “Bu Pazar cumhurbaşkanlığı seçimi olsa kime oy verirsiniz?” sorusu yöneltildi.

Yüzde 44,6’sı Millet İttifakı’na

Yüzde 36’sı Cumhur İttifakı’na

Yüzde 7,4’ü Emek ve Özgürlük İttifakı’ndan yana oy kullanacaklarını beyan etti.

Adalet Bakanı: Korsan bir metni rapor diye paylaşmak sorumsuzluktur! Adalet Bakanı: Korsan bir metni rapor diye paylaşmak sorumsuzluktur!

Türkiye’nin en temel sorunu!

Anket kapsamında sorulan ‘Türkiye’nin en temel sorunu nedir?’ sorusunda, yüzde 14,1 ile enflasyon/hayat pahalılığı ilk sırada yer alırken, yüzde 13,2 ile mülteci sorunu ikinci sırada, yüzde 12,9’luk oranla işsizlik problemi ise üçüncü sırada yer aldı. Dördüncü sırada yüzde 12,5 oran ile terör problemi vardır. Beşinci sırayı yüzde 11,2’lik oranla eğitim sistemindeki değişiklikler aldı. Altıncı sırayı yüzde 10,4 oranı ile sağlık sistemi aldı. Yedinci sırada yüzde 9,4 ile başkanlık sistemi, sekizinci sırayı yüzde 9,4 oranla Kürt meselesi, onuncu sırayı yüzde 7,6 ile Alevi meselesi aldı. Türkiye’nin en temel sorununun enflasyon çıktığı anket kapsamında katılımcılara enflasyonla mücadele etmek için gerekli adımlar atılıp atılmadığı ile ilgili görüşleri de soruldu. Katılımcıların %50’si, enflasyonla mücadele etmek için gerekli adımlar atılmadığını düşünmektedir. Yüzde 36 oranında katılımcı ise gerekli adımların atıldığını ifade etmiş.

İktidarın projeleri nasıl değerlendirildi?

Anket kapsamında AK Parti’nin son yıllardaki projelerini göz önüne alarak, Cumhurbaşkanı adayından beklentileri hakkında vatandaşlara sorular soruldu.

Katılımcıların mevcut yönetimin politikaları ve güncel konular ile ilgili düşünceleri ölçümlendi.

Buna göre;

-Katılımcıların yüzde 36’sı hastanelerin yapılışını çok iyi, yüzde 30’u iyi olarak değerlendirdi.

-Katılımcılara, öğrenci affı için ne düşündükleri de sorulmuştur. Katılımcıların yüzde 41’i affı çok iyi olarak değerlendirirken, yüzde 31’i iyi olarak görmüş.

-KYK kredi faizlerinin silinmesi hakkındaki görüşleri sorulmuştur. Katılımcıların yüzde 51’i faizlerin silinmesini çok iyi bulurken, yüzde 29’u iyi bulmuş.

-Katılımcılara, EYT ile ilgili fikirleri sorulduklarında çok iyi bulanların oranı yüzde 42, iyi bulanların oranı yüzde 28’dir.

- Katılımcılara, sosyal konut projesi-TOKİ hakkındaki fikirleri sorulmuştur. TOKİ projesini çok iyi bulanların oranı yüzde 33, iyi bulanların oranı yüzde 28. 

Vatandaş ne bekliyor?

Katılımcılara, Cumhurbaşkanı adayının benimsemesini ve uygulamasını istediğiniz en önemli seçim programları neler olduğu soruldu.

- Katılımcıların yüzde 80’i iş fırsatı sağlanmasının çok önemli olduğunu, yüzde 17’si ise önemli olduğunu belirtmiş.

- Katılımcıların yüzde 79’u devletin terör gruplarından korunmasının çok önemli olduğunu, yüzde 18’i ise önemli olduğunu belirtmiş.

- Katılımcıların yüzde 78’i enflasyonun kontrol altına alınmasının çok önemli olduğunu, yüzde 18’i ise önemli olduğunu belirtmiş. Önemli değil diyenler yüzde 4 oranında.

- Katılımcıların yüzde 76’sı dövizin kontrol altına alınmasının çok önemli olduğunu, yüzde 20’si ise önemli olduğunu belirtmiş.

- Katılımcıların yüzde 80’i yolsuzlukla mücadele edilmesinin çok önemli olduğunu, yüzde 17’si ise önemli olduğunu belirtmiş. Önemli değil diyenler %3 oranında.

- Katılımcılara, artan konut ve araç fiyatlarına bir düzenleme getirilip getirilmemesi ile ilgili düşünceleri sorulmuş. Yüzde 85 (yüzde 61 tamamen katılıyorum, yüzde 24 katılıyorum.) oranında katılımcı bu fikri desteklediklerini beyan etmiş.

- Katılımcılara, konut alımlarındaki konut kredisi miktarının artırılması ile ilgili görüşleri soruldu.

Katılımcıların yüzde 74’ü (yüzde 52 Tamamen katılıyorum, yüzde 22 katılıyorum.) konut alımlarındaki konut kredisi miktarının artırılmasının gerektiğini belirtiyor.

- Katılımcıların yüzde 87'si (yüzde 63 Tamamen katılıyorum, yüzde 24 katılıyorum) kiralamalarda fiyatlarla alakalı yeni düzenlemeler yapılması gerektiğini düşündüklerini beyan etmiş.