GÜNDEM

ARTIK ÇARK DÖMÜYOR! KEPENK KAPATMA NOKTASINA GELDİK!

Her geçen gün yeni bir ürüne zam gelmesi sadece alıcıyı değil, satıcıyı da etkiledi. Yüzde oranındaki 8 KDV’nin düşürülmesi beklenirken, yüzde 10’a yükseltilmesi, esnafı adeta isyan ettirdi. Ardı ardına gelen zamlar sonrası, kepenk kapatma durumuna gelen esnaf, Yeni Journal’a konuştu.

ÖZEL HABER

Aybuke ULUSAN/ Türkiye’de neredeyse zam gelmeyen hiçbir ürün kalmamışken, KDV zammı özellikle küçük esnafı fazlasıyla vurdu. Komşu esnaftan ‘kayıp giden savaşçılar’ diye bahseden esnaf, mücadelesini Yeni Journal’a anlattı.

Vatandaşın halinden, yine vatandaşın anladığına işaret eden esnaflar, alım gücünün yok denecek dereceye kadar gerilediğine dikkat çekti. Bir dokunup, bin ah işittiğimiz esnaflar, sıkıntılarını aktardı.

Petshop İşletmecisi Engin Özyurt: Bundan birkaç ay öncesine kadar eve sipariş çok aktifti. Ne bizim götüresimiz geliyor, ne de müşteriler eve isteyebiliyor artık. Vatandaşın halinden yine vatandaş anlar oldu, başka sesimizi duyan yok zaten. İnsanlar mama almaya geliyorlar, yanında ne satabilirsek işte. Nakit para görünce bayram eder olduk. Kazancımızı KDV olarak paylaşmak istemiyoruz, bu kadar yüksek oran olur mu? Zaten kâr marjımızdan kısıyoruz mecburen, kimsenin bir şey alacak gücü kalmadı.

Pastane İşletmecisi Turgut Korhan: Bu ülkenin ekonomisi, zam üstüne zam yaparak düzeltilmez. Her gün yeni bir zamma uyanır mı insan? Yapılan her fiyat artışında bizim de zam yapmamız gerekiyor. Utanıyoruz insanlardan. Bir simidi 50 liraya mı satıyım, yoksa bu dükkanı kapatıp gideyim mi? Çok şükür bizim oturmuş müşterimiz var, bir şekilde kendimizi çeviriyoruz. Ama bu yapılan insafsızlıklara, daha ne kadar dayanır vatandaş inanın bilmiyorum.

Yapı Dekorasyon Esnafı Eylem Severyurt: Geldiğimiz halden utanır olduk. Kredi kartıyla ödeme yapılacağı zaman, kara kara düşünüyoruz. Zaten hiçbir şey eskisi gibi değil, güler yüzlü olmak diye bir şey vardı eskiden. Şimdi müşteri eli boş çıkacağı zaman yüzümüz düşüyor ister istemez.

Perdeci Esnafı Halil Yılmaz: İnsanda heves bırakmadılar. Kazanmak için değil, yaşamak, günü kurtarmak için açıyoruz dükkanları. ‘Siftah’ diye bir şey vardı, inanır mısınız unuttuk. Dolar 2 lira artıyor bize 60 lira olarak yansıyor. Buna artık çözüm bulmak zorundalar, biz tükendik.

Dondurmacı Sadık Çapkın: Çocuğuna dondurma alamayan anne-babalar görüyorum her gün. Ben çocukken 1 liralık dondurma o kadar dolu doluydu ki... Şimdi bakıyorum gerçekten olacak iş değil. Bir dondurma topu 5 TL olsun hadi ama olamıyor. Bunun üretimi, dükkan kirası, faturası, çalışan maaşı… Eskiden nasıl yetiyormuş. 1 liralık dondurma ile bu çark nasıl dönüyormuş hayal bile edemiyoruz artık.