Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Suudi Arabistan'ın Cidde kentinde gerçekleştirilen İslam İşbirliği Teşkilatı’nın (İİT) Dışişleri Bakanları düzeyindeki İcra Komitesi Toplantısı’na katıldı. Bakan Fidan toplantıda yaptığı konuşmada, Filistin sorununa adil ve kalıcı çözüm bulunması için yeni yöntemlere ve Müslüman ülkelerin atması gereken somut adımlara ihtiyaç olduğunu ifade etti. Fidan, Gazze’de elektrik, yakıt, gıda ve suyun kesilmesinin sivillerin, cami ve hastanelerin dahi bombalanmasının hiçbir surette mazur görülemeyeceğini belirtti. Fidan ayrıca yaşanan olayların İslam dünyasının birlikte düşünmesi, konuşması ve hareket etmesi gerektiğini bir kez daha gösterdiğini vurguladı.
Müslüman ülkeler olarak özgüvenli davranılması gerektiğini belirterek dayatılan "hegemonik" söyleme meydan okunması çağrısı yapan Fidan, "Son olarak Türkiye'nin görüşü, yeni bir garanti mekanizmasının tasarlanıp hayata geçirilmesi gerektiğidir. Bölgedeki Müslüman ülkeler, Filistin halkının iyiliğini ve bekasını teminat altına almalı ve kalıcı bir barışın garantörleri olarak hareket etmeli." ifadesini kullandı.
Fidan, bu mekanizmanın Filistin’in merkezinde olduğu barış, güvenlik ve istikrar kuşağı oluşturma potansiyeli olduğuna işaret ederek “Bu, İstanbul'daki 7. Olağanüstü İslam Zirvesi'nde mutabakata vardığımız ve BM Genel Kurulu kararlarında da kabul ettiğimiz Filistinlilere sağlanacak uluslararası korumayla da uyumlu olacaktır.” değerlendirmesinde bulundu.
"Bu kısır döngüyü kırmak zorundayız"
İsrail ve diğer ülkelerin, Filistinlilerle barışı ertelemenin bir bedeli olacağını anlaması gerektiğinin altını çizen Fidan, “İsrail’in zulmettiği, bizlerden ağır eleştiri aldığı ve başka bir gaddarlık yaparak dünyaya bunu unutturduğu kısır döngüyü kırmak zorundayız. Onlar bu modele alışkın." dedi.
Dışişleri Bakanı Fidan, sözlerini şöyle sürdürdü: "Müslüman dünyası, başkenti Doğu Kudüs olan egemen, bağımsız ve coğrafi bütünlüğü haiz Filistin devleti hayat bulana kadar, cesur kararlar almalı ve kararlılıkla onları kademeli şekilde uygulamalı."
Fidan, toplantı bildirisine "İşgalci güç İsrail'in insanlığa karşı suçlarını durdurmak için bütün üye ülkeleri, uygulanabilir ve etkili diplomatik, legal ve zorlayıcı tedbirleri almaya teşvik eder." paragrafının eklenmesini teklif etti.