Kurum, Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen Adıyaman'da gerçekleştirilen Anadolu Ajansı (AA) Editör Masası'nda, gündeme ilişkin soruları yanıtladı, değerlendirmelerde bulundu.

"1999 öncesi yapılan, yapı denetim hizmeti almamış, deprem bölgesi dışındaki konutlara ilişkin bir yol haritası belirlenecek mi?" sorusu üzerine Bakan Kurum, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 2013 yılında İstanbul Gaziosmanpaşa'da, tüm Türkiye'de kentsel dönüşümün başlatıldığını, devlet olarak kararlı olduklarını, bedeli ne olursa olsun binaları dönüştüreceklerini söylediğini anımsattı.

TOKİ ile 1 milyon 180 bin konut yaptıklarını, bu konutların depreme rağmen dimdik ayakta olduğunu ifade eden Kurum, yaptıkları kentsel dönüşüm yasası ve projeleriyle 3,3 milyon konutun dönüşümünü sağladıklarını söyledi.

Bakan Kurum, bazı kesimlerin "kentsel dönüşüme siyaset üstü bakılması gerekir" dediğini ancak nerede bir kentsel dönüşüm projesi varsa o projelerle ilgili vatandaşın aklının karıştırmak amacıyla yapılması gereken her şeyi yaptığını belirtti.

Milletin neyi, kimin nasıl yaptığını çok iyi bildiğine dikkati çeken Kurum, sözlerini şöyle sürdürdü:

"En önemli görevimiz kentsel dönüşüm deyip millete vadederek, bütçeden 1 lira ayırmayıp kentsel dönüşüme hiçbir katkı sunmamakla bir yere gidemeyiz. Devletimiz, belediyemiz elini taşın altına koyacak, vatandaşımız da olacak hep birlikte bu dönüşümü yapacağız. Şu an tüm Türkiye'de 270 bin konutun dönüşümünü yürütüyoruz. Biz niye 250 bin sosyal konut projesi açıkladık? İnsanlarımız sağlam, güvenli yuvalara girsin diye. Niye kentsel dönüşümle birlikte vatandaşımıza kira yardımı, kamulaştırma yardımı olarak 25 milyar lira kaynak aktardık? Aktarmaya devam ediyoruz, edeceğiz. Milletimizin desteğiyle kentsel dönüşümü yapacağız, İstanbul'da da Ankara'da da İzmir'de de yapacağız ve vatandaşımızı çaresiz bırakmayacağız. Hiçbir parti gözetmeksizin bütün belediyelerimize söyledik. İki gün önce İstanbul Avcılar Belediye Başkanı'mız buradaydı. 'Ne gerekiyorsa getirin Başkan'ım' dedik. Bunu İstanbul'a, Ankara'ya da söyledik. Kentsel dönüşüm için bize gelen hiçbir belediyeye kafamızı çevirmedik. Anlaşan bütün vatandaşlarımıza sürecin önünü açtık. Biz kentsel dönüşüm sürecinin önünü açtık ve açmaya da devam edeceğiz. Etmek zorundayız. Bu, bir milli güvenlik ve beka meselesidir."

Şu an önceliklerinin 11 ille birlikte İstanbul'daki 900 bin konut olduğunu ifade eden Bakan Kurum, İstanbul'da, Üsküdar, Ataşehir, Ümraniye, Beykoz, Başakşehir, Avcılar ve Okmeydanı'nda kentsel dönüşüm projeleri yürüttüklerini vurguladı.

Kurum, yapı denetim yasasını kendilerinin hayata geçirdiğini, tüm yapı denetim sistemini kura sistemine göre değiştirdiklerini, göreve gelir gelmez emsal artışlarına dur dediklerini, imarların parsel bazında değil, ada bazında verileceğini söylediklerini aktardı.

DEM Parti heyeti 2. görüşme için yarın başvuracak DEM Parti heyeti 2. görüşme için yarın başvuracak

Bina yüksekliği için etraftaki binaların emsal alınacağına ilişkin düzenlemeleri yaptıklarını vurgulayan Kurum, şunları kaydetti:

"Sayın Cumhurbaşkanı'mız talimat verdiler, Fikirtepe'de 10 bin konutluk, 50 bin vatandaşımızı doğrudan ilgilendiren dönüşüm projesinin göbeğine girdik, bütün etaplarını, ihalelerini yaptık. Esenler'de 60 bin konutluk tüm dünyaya örnek olacak kentsel dönüşüm sürecini yürütüyoruz. 'Kanal İstanbul etrafına yeni bina, yeni yerleşim getirmeyeceğiz' dedik ama bu alanı rezerv alan olarak, İstanbul için kullanmak zorundayız. Buralara sağlam binaları yapacağız ve çeperde yer alan Sultangazi, Bağcılar, Başakşehir, Bayrampaşa'daki riskli binaları veya diğer ilçelerdeki riskli binaları buraya taşımak zorundayız. Millet bahçeleri niye yapılıyor? Millet bahçeleri bakın bu 8 ilde afette toplanma alanı vazifesi gördü. Atatürk Havalimanı Millet Bahçesi de bu vazifeyi görecek. Altyapısını hazırlayacaksınız. Yardım götürmek istiyorsanız o altyapıyı orada hazırlamak zorundasınız. Biz hem kentsel dönüşüm hem yapı denetimde tüm şehirlerimizde kararlılığımızı koymaya devam edeceğiz. Nasıl bugün Türkiye tek yürek olduysa biz de bu kararlılığı göstermek zorundayız. Siyaset üstü bakacağız. Herkesten istirham ediyorum. Kentsel dönüşüm üzerinden siyaset yapmayalım. Gelin hep birlikte masanın bir tarafında olalım, başka acılar yaşamayalım."

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Kurum, hasar tespitlerin bilfiil binalara gidilerek yapıldığını, süreci çok şeffaf yürüttüklerini dile getirdi.

Yıkılan binalardan, mantolama yapılan, sokak sağlıklaştırma çalışması yapılan binaların yeni gibi gözükebileceğini ifade eden Kurum, "Binaların yapım yılına bakmak lazım. Yapım yılı 99 öncesi ise... Bunlar kayıtlı, bu verileri paylaşabiliriz. Süreci şeffaf yönetiyoruz. Milletimizi doğru bilgilendirmek zorundayız. Milletimiz doğru bilgilendireceğiz, millete en kısa sürede hizmeti götüreceğiz. Veriler bu şekildedir. Yıkılan yeni bina yüzde oranı 2-3. Ağır hasar alan yeni bina da vardır. Bina belki fay hattına yakındı, zemin kalitesi kötüydü belki ama bina yıkılmamış, vazifesini yapmış." dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın bir talimat verdiğini anlatan Kurum, "Depremden etkilenen şehirleri ihya sürecini kültürden, sanattan anlayan, sosyolojiyi, demografik yapıyı bilen bilim insanlarından oluşan bir heyetle yöneteceğiz." ifadelerini kullandı.

Tüm illerdeki depremzedelerin ne zaman konteynerlere geçeceği sorulan Kurum, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"11 ilde bu konu eş zamanlı yürütülüyor. Vatandaşlarımızdan kira yardımı almak istediklerini mi yoksa konteyner alanlarında mı kalmak istediklerini öğreniyoruz. Gerek konteyner gerekse yığma malzemeler, gaz beton veya çelikten yapılan geçici barınma alanlarına ilişkin inşa sürecini yürütüyoruz. Çocuklar için oyun alanı, giyim ve gıda market gibi küçük bir şehir anlayışıyla alanlar oluşturuyoruz. Burada 1 yıl yaşayacaklar. Arkadaşlarımdan, konuya depremzede ve vatandaş gibi bakmalarını istiyor ve ne gerekiyorsa, ne ihtiyaçsa onu yapmalarını istiyorum. Bu anlayışla çalışıyoruz. Gaziantep'te Nurdağı ve İslahiye'de 4 bin 500 konteyner kurulumuna başlandı. Köylerimizle 12 bin konteynere ulaşacağız. Bunun 1500'e yakını tamamlandı. Kahramanmaraş'ta, Hatay'da süreç hızla yürütülüyor. Hatay'da TOKİ ve Emlak Konut ile çelik konstrüksiyondan 2 bin konteyner yapımını bugün itibarıyla başlattık. Adıyaman'da 1000'e yakın konteyner kurulumu tamamlandı, ilave 18 bine yakın konteyner planlanıyor. 15-20 gün, en geç 1 ay içinde hemen hemen tüm şehirlerimizde vatandaşlarımızın acil ihtiyaçlarını giderecek bir çalışma yapıyoruz."