DÜNYA

Bangladeş karıştı: Başbakan ülkeyi terk etti

Bangladeş'te Bağımsızlık Savaşı'na katılanların ailelerine kamuda kontenjan ayrılmasının ardından başlatılan hükümet karşıtı protestolarda can kayıpları 300’e yaklaşırken, isyanlara direnen Başbakan Şeyh Hasina Vecid’in istifa ettiği açıklandı.

Bangladeş karıştı: Başbakan ülkeyi terk etti

Fransız haber ajansı Agence France-Presse'in (AFP) başbakana yakın bir kaynağa dayandırdığı haberinde, Bangladeş Başbakanı Şeyh Hasina’nın başbakanlık konutundan kız kardeşiyle birlikte tahliye edildiği belirtildi.

Hindistan TV kanalı News18 ise Hasina’nın istifa ederek ülkeyi terk ettiğini duyururken, “Hasina istifa etti! Ülkeyi terk etmiş ve Finlandiya'ya gitmiş olabilir” ifadelerini kullandı.

İsyanların giderek şiddetlendiği ülkenin başbakanı Hasina ve kız kardeşinin daha güvenli bir yer bulmak için Ganabhaban Sarayı'ndan ayrıldığını duyuran ajans, Hasina'nın ismi açıklanmayan üst düzey bir danışmanına atıfta bulunarak, “Ülkedeki durum başbakanın istifasını mümkün kılacak kadar ciddi” diye bildirmişti.

Protestolar şiddetleniyor

Ülkede Bağımsızlık Savaşı'na katılanların ailelerine kamuda kontenjan ayrılmasının ardından başlatılan hükümet karşıtı protestolar, başkentte ‘Dakka Yürüyüşü’ adı altında devam ediyor.

Prothom Alo gazetesinin haberinde, Öğrenci Ayrımcılık Karşıtı Hareketi tarafından "Dakka'ya Yürüyüş" ismiyle düzenlenen protestoya ülke genelinden çok sayıda öğrencinin katıldığı bildirildi.

Başkentteki Shaheed Minar Anıtı'nın önünde toplanan kalabalığı dağıtmak için polisin göz yaşartıcı gaz ve ses bombası kullandığı belirtildi.

Hükümet karşıtı protestolarda aralarında polislerin de bulunduğu en az 97 kişinin yaşamını yitirdiği kaydedildi.

Sonrasında gazetecileri bilgilendiren Bangladeş İçişleri Bakanı Asaduzzaman Khan Kamal, protestolarda 147 kişinin yaşamını yitirdiğini açıklamış, basında yer alan haberlerde ölü sayısının 200'ü aştığı belirtilmişti.

Bangladeş'te yaklaşık 2 bin kişi temmuzda başlayan protestolarda ölenler için başkent Dakka'nın çeşitli noktalarında toplanmış, polis de sloganlarla hükümeti protesto eden göstericilere göz yaşartıcı gaz ve ses bombası kullanmıştı.

Kamuda kontenjan kararı protestolarındaki ölüm, gözaltı, saldırı ve kayıplara dikkati çekmek için düzenlenen gösteriler, hükümet karşıtı protestolara dönüşmüştü.