Ekin Hazal DOĞRUYUSEVER/ Kurban Bayramı’na sayılı günler kala, bayrama bakımlı ve saç tıraşını olmuş bir şekilde girmek isteyen vatandaşlar, berberlerin yolunu tuttu. Yeni Journal’a konuşan berber esnafı ise, bayram yoğunluğunun eskisi gibi olmadığının altını çizdi.

Ankara’da yaklaşık 7 bin civarında berber esnafının Kurban Bayramı öncesi mesailerini sürdürdüklerini ifade eden, Ankara Berberler Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Sezayi Kara yoğunluğun bayrama kadar süreceğini söyledi.

IMG_4151

“Eskiden gece saatlerine kadar bayram tıraşı olunurdu”

Kara, “Eskiden Ahilik geleneği vardı. Bayram yaklaşmadan evvel tıraş için yoğun mesai harcanırdı. İnsanlar, bayrama daha temiz girmek için önce tıraşa sonra da hamama giderdi. Şimdi gelenek ve göreneklerimizin eskisi kadar kalmadığını düşünüyorum. Sanki bayramlar, bir tatil fırsatı olarak algılanmaya başlandı. Gelenek ve göreneklerimizi yaşatmamız lazım. Berber salonlarında şu an için bir hareketlilik var ama tabii ki eskisi gibi değil. Yani o eski canlılık yok. Ahilik geleneğinde bayramdan öncesinde, Arife gününde insanlar gece üçe, beşe kadar berberlere gidip tıraş olurlarmış. Şimdi özellikle gençler, sadece yeri geldiği zaman tıraş olmaya geliyor. Buradan çağrıda bulunalım, lütfen gelenek ve göreneklerimize sahip çıkalım, bayram öncesi hazırlıklarımızı yapalım” dedi.

IMG_4157

“Artık sakal tıraşı, saç tıraşından bile daha çok zaman alıyor”

Artan maliyetlerden ötürü güncel tarifelerinde yüzde 40’lık bir artış olduğunu anımsatan Kara, sözlerini şöyle sürdürdü: ‘’Girdi maliyetlerinden ötürü, bu yıl tarifimizde bir artış oldu. Buradan berber meslektaşlarıma da şu çağrıda bulunmak isterim, mutlaka Ankara Berberler Odasının her yıl düzenlemiş olduğu tıraş tarifelerine uysunlar ve bu tarifimizi alsınlar. Tarifemizdeki fiyatlara değinecek olursak, şu anda 3 tarifemiz var.  Saç tıraşı, 75 lira ile 150 TL arasında değişiyor. Sakal tıraşı ise, 35,45 ve 55 TL arasında değişiyor. Artık eski sakallar yok. Günümüzde artık sakal tıraşı, saç tıraşından bile daha çok zaman alabiliyor.”

IMG_4206

Berber salonlarında hijyen kurallarına oldukça özen gösterdiklerini söyleyen Kara, “Kullandığımız bütün malzemeler sterilize ediliyor. Ve yine kullandığımız hiçbir malzemeyi özellikçe kesici olan aletleri çöpe atmıyoruz. Bunları farklı bir yerde, kutunun içinde topluyoruz. Çünkü çöpe attığınız zaman bazen toplayıcılara veya sokak hayvanlarına zarar verebiliyor” dedi.

IMG_4198

“Eskiden bayram öncesi berberlerde neredeyse yer bulunmazdı”

Ankara, Kolej Sağlık Sokak’ta tam 35 yıldır berberlik yapan Servet Özekli ise, konuya ilişkin şunları söyledi: “Uzun yıllardır, mesleğimi severek ve büyük bir özveriyle yapmaktayım. İş yoğunluğunu soracak olursanız, tabii ki işlerimiz eski bayramlara nazaran daha az. Yani daha durgun günler yaşıyoruz. 54 yaşındayım ve eski geleneklerimizi özlüyorum.

IMG_4203

Eskiden bayram öncesi, çalışmaktan sabahtan akşama kadar yemek yemediğimiz günler olurdu. Ne yazık ki şimdi öyle değil. Eskiden, babalar çocuklarını bile alıp tıraşa gelirdi. Şimdi bayram öncesini geçin, insanlar sadece ihtiyaç olduğu zaman berberlere gelir oldu. Hatta tatil dönüşü berberlere uğrayan çok. Eskiden bir heyecan vardı bizde, çıraklığımdan beri dükkanımı sabah saat 7'de açıyorum. Alışkanlık haline gelmiş, yaz kış demem. Saç, sakal tıraşının fiyatını da arttıramıyoruz. Çünkü artık müşteriler, her ay tıraş olmaya gelmiyor. Bir buçuk ayda bir, 45 günde bir geliyor. Pandemi ile birlikte evde tıraş olmada yaygınlaştı. İnsanlar evde tıraş olmaya alışmıştı, hatta eşleri tıraş ediyordu. O zamanlarda, işlerimiz oldukça azalmıştı fakat şimdi tekrardan yavaş yavaş normale döndük.”

IMG_4188