Suriye’nin fiili lideri Ahmed el-Şaraa, ülkesinin uzun süren savaştan yorgun düştüğünü ve artık komşuları ya da Batı için bir tehdit olmadığını söyledi. Şam’da BBC’ye verdiği röportajda, Suriye’ye uygulanan yaptırımların kaldırılması çağrısında bulundu.

“Yaşanan her şeyin ardından artık yaptırımlar kaldırılmalı çünkü bu yaptırımlar eski rejimi hedef alıyordu. Mağdur ve zalim aynı şekilde muamele görmemeli,” diyen Şaraa, yaklaşık iki hafta önce Beşar Esad rejimini deviren yıldırım harekâtının lideri olarak öne çıkmıştı. Şaraa, muhalif ittifakın baskın grubu olan Heyet Tahrir el-Şam’ın (HTŞ) lideri ve daha önce “Ebu Muhammed el-Culani” adıyla biliniyordu.

“HTŞ Terör Örgütü Değil”

Şaraa, HTŞ’nin terör örgütü listesinden çıkarılması gerektiğini savundu. BM, ABD, AB ve İngiltere gibi pek çok ülke ve kuruluş, HTŞ’yi terör örgütü olarak tanıyor. Örgüt, 2016 yılında El Kaide’den ayrılmış bir grup olarak biliniyor.

HTŞ’nin terör örgütü olmadığını iddia eden Şaraa, sivilleri ya da sivil alanları hedef almadıklarını belirtti. Aksine, Esad rejiminin suçlarının kurbanı olduklarını söyledi.

“Afganistan Olmayacağız”

Şaraa, Suriye’yi Afganistan’a çevirmek istediği yönündeki iddiaları reddetti. İki ülkenin çok farklı geleneklere sahip olduğunu söyleyen Şaraa, “Afganistan bir kabile toplumu. Suriye’de ise farklı bir zihin yapısı var,” dedi.

Kadınların eğitimi konusundaki görüşlerini de paylaşan Şaraa, “İdlib’de sekiz yıldan uzun süredir üniversitelerimiz var. Üniversitelerde kadınların oranı sanırım %60’tan fazla,” diye konuştu.

Alkol tüketimiyle ilgili bir soruya ise, “Bu tür şeyler hakkında konuşma yetkim yok çünkü bunlar yasal konular. Bu konuda karar verecek bir Suriye hukuk uzmanları komitesi olacak. Anayasayı onlar yazacak. Ve herhangi bir yönetici ya da başkan, yasaya uymak zorunda kalacak,” yanıtını verdi.

Kartlı ödemeler kasımda 1,53 trilyon lira oldu! Kartlı ödemeler kasımda 1,53 trilyon lira oldu!

Yeni Yönetimden Şüpheler

Röportaj boyunca rahat tavırlar sergileyen ve sivil kıyafetler giyen Şaraa, grubunun geçmişteki radikal bağlarından koptuğuna dair güven vermeye çalıştı. Ancak birçok Suriyeli ona inanmıyor.

Suriye’nin yeni yöneticilerinin önümüzdeki birkaç ay içinde atacağı adımlar, ülkenin nasıl bir yer olacağını ve nasıl bir yönetim şekli benimseyeceklerini gösterecek.