EĞİTİM

'Cumhuriyetimizin 100. yılında 100 bin atama istiyoruz'

Türkiye Eğitim, Öğretim ve Bilim Hizmetleri Kolu Kamu Çalışanları Sendikası (Türk Eğitim-Sen) Genel Başkanı Talip Geylan, “Cumhuriyetimizin 100. yılında tam 100 bin atama müjdesi bekliyoruz. Hepimiz hemfikiriz ki, Cumhuriyetimizin 100. yılına 100 bin atama çok yakışacak” dedi.

Türkiye Eğitim, Öğretim ve Bilim Hizmetleri Kolu Kamu Çalışanları Sendikası (Türk Eğitim-Sen) Genel Başkanı Talip Geylan, 2023-2024 Eğitim-Öğretim Yılının başlaması dolayısıyla yaptığı açıklamada Türkiye Cumhuriyeti'nin 100'üncü yılına vurgu yaparak 100 bin öğretmen ataması müjdesi beklediklerini vurguladı.
Tüm öğretmenlere, eğitim çalışanlarına ve öğrencilere başarılı bir eğitim-öğretim yılı dilediklerini söyleyen Geylan, ülke genelinde öğretmen yetersizliğine vurgu yaptı. Geylan, 1 Eylül tarihi itibariyle 45 bin yeni öğretmenin göreve başladığını ancak bu sayının öğretmen ihtiyacını karşılamadığını vurgulayarak, “Şöyle ki sendikamızın geçtiğimiz eğitim-öğretim yılında yaptığı ücretli öğretmen araştırmasına göre 78 ilde ücretli öğretmen sayısı 76 bin 485, norm kadro açığı ise 75 ilde 83 bin 547'dir. Yani ücretli öğretmen sayısı norm kadro ihtiyacını dahi karşılamamıştır. Üstelik ücretli öğretmenlerin 5 bin 503'ü pedagojik formasyona dahi sahip olmayan ön lisans mezunlarından oluşmaktadır” ifadelerine yer verdi.

“Cumhuriyetimizin 100. Yılında tam 100 bin atama müjdesi bekliyoruz”


Ücretli öğretmenlerin ders başına ücret aldığını ve sigortalarının olmadığını, diğer öğretmenlerin sahip olduğu haklardan faydalanmadığını dile getiren Geylan, “Adeta modern bir kölelik düzenini anımsatan bu uygulama ile öğretmen açığı giderilmeye çalışılırken, bu uygulamanın eğitime kaybettirdikleri ise hiç göz önüne alınmamaktadır. Dolayısıyla öğretmen açığının ücretli öğretmenler ile giderilmesini istemiyoruz. Deprem bölgesindeki ihtiyaç ve 80 bine yakın ücretli öğretmen görevlendirmesi göz önüne alınarak, Cumhuriyetimizin 100. Yılında tam 100 bin atama müjdesi bekliyoruz. Hepimiz hemfikiriz ki Cumhuriyetimizin 100. Yılına 100 bin atama çok yakışacak” değerlendirmesine bulundu.

“Kontenjanların adaletli şekilde belirlenmesi gerekmektedir”


Öğretmen atamalarında adil dağılım da çok önemli olduğuna vurgu yapan Geylan, “Bazı branşlarda kontenjan sayısı çok yetersiz olduğu için KPSS'den yüksek puan alan öğretmenlerimiz atanma imkânı bulamamaktadır. Bu nedenle atama sayısının artırılması ve bu yapılırken kontenjanların adaletli şekilde belirlenmesi gerekmektedir. Ayrıca öğretmen atamaları sadece kadrolu yapılmalı, ücretli öğretmenlik uygulaması ve sözleşmeli öğretmen ataması tedavülden kaldırılmalıdır” açıklamasında bulundu.


Türk Eğitim-Sen olarak Öğretmenlik Meslek Kanunu ile ilgili görüşlerini Anayasa Mahkemesi'nde dile getirdiklerini hatırlatan Geylan, şu ifadeleri kullandı:
“Yüksek Mahkeme de sendikaların görüşlerini dinlemesinin ardından kanunda yer alan bazı hükümlerin iptaline karar vermişti. Anayasa Mahkemesi'nin iptal kararını kanunun zenginleştirilmesi açısından fırsat olarak gördüğümüzü bildirmiştik. Okulların açılma arifesinde Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, kanunda yapılacak düzenlemelerin öğretmenlerin taleplerini alarak şekillendirileceğini, yasal düzenleme gerekiyorsa bu yönde adım atacaklarını açıkladı. Tekin'in açıklamaları bu sürecin çok uzamayacağı, kanunun sahipsiz kalmayacağını ortaya koymaktadır. Bu noktada; TBMM açıldığında, zaman kaybetmeden gerekli düzenlemelerin yapılmasını bekliyoruz. Umuyoruz ki kanun, adına yakışır şekilde zenginleştirilir ve öğretmenlerimizin beklentileri karşılanır. Kanunla ilgili temel taleplerimiz bakidir.”
Geylan taleplerini şu şekilde sıraladı:
“Yeni kanun adına yakışır bir şekilde öğretmenlerimizin muhatap olduğu mevzuat ve süreçleri kahır ekseriyetle ihtiva etmelidir.


Sınav kaldırılmalı; 5 yılını dolduran öğretmenlerimiz uzman, 10 yılını dolduran öğretmenlerimiz başöğretmen unvanı almalıdır.


Yönetici atamalarında mülakat kaldırılmalı, tüm atamalarda sadece yazılı sınav puanı esas alınmalıdır.
Elverişsiz bölgelerde görev yapmayı teşvik etmek amacıyla Zorunlu Hizmet Tazminatı getirilmelidir.
Eğitim çalışanlarına yönelik şiddetin önüne geçmek amacıyla caydırıcı ve önleyici müeyyideler getirilmelidir.
Aile bütünlüğünün korunması için il içi ve il dışı mazeret tayin talepleri karşılanmalı, il/ilçe emri uygulaması getirilmelidir.”