Aybuke ULUSAN/ Kahramanmaraş merkezli 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremin, hayvanlar üzerindeki etkilerini ve neler yapılması gerektiğini, Holistik ve Animal Reiki alanlarında çalışmalar yapan Veteriner Hekim Süleyman Türkoğlu, Yeni Journal’a anlattı.
Doğru ya da yanlış yoktur!
Depremin yarattığı etkiyi aktaran Süleyman Türkoğlu; “Büyük bir felaket yaşadık, on binlerce insanın hayatını kaybetmesinin üzüntüsünü taşıyoruz. Elimizden gelen tüm yardımları yapmak için klinik olarak seferber olduk. Deprem bölgelerinden gelen hayvanlarımıza, ücretsiz tedavi ve barınma sağlarken, sahiplerini kaybetmiş olan dostlarımızı, güvendiğimiz ailelerle buluşturuyoruz. Yaşamış olduğumuz felakette, doğru ya da yanlış yoktur. Olması gereken ve olmaması gereken vardır. Kim olduğunun, neyi savunduğunun hiçbir önem taşımadığı durumlarda, yapılması gereken tek şey birlik olmaktır. Vet Angeles ekibi olarak, tedaviye ve barınmaya ihtiyaç duyan bütün hayvanlarımız için buradayız” dedi.
Süleyman Türkoğlu sorularımızı içtenlikle yanıtladı:
- Hayvanların depremi önceden hissetmesi hakkında bilimsel bir kanıt olmasa da, yıllardır gözlemlenen tecrübeler bu gerçekliği ortaya koyuyor. Bunun neden olabileceği hakkındaki düşünceleriniz nelerdir?
- Türkoğlu: Hayvanlarda kolektif şuur vardır. Bütün varlıklarla iletişim kurmanın mümkün olduğu kanıtlanmış bir unsurdur. Hayvanlar bu iletişimde köprü görevi görürler. Makro ve mikro ifadeler ile yarı hayvan, yarı insan hareketleri gösterirler. Ego, kibir ve öfke gibi özelliklere sahip olmayan hayvanlarda, enerjisel olarak frekans ve dalgalar, insanlara göre daha yüksektir. Her şeyin titreşim ve elektriksel bir alan olduğunu bildiğimiz yeryüzünde, hayvanların depremi ya da diğer doğal afetleri önceden hissetmelerinin sebebi budur.
- Deprem hayvanlarda travma bırakabilir mi?
- Türkoğlu: Yaşanan olaylar, insanlarda olduğu kadar, hayvanlar içinde travmatikdir. Uzun ve kısa vadede travmalar etkisini gösterecektir. Akıl ve ruh sağlıkları için depremi yaşamış olan hayvanlarımızın, çok iyi düzenlenmiş rehabilitasyon tedavilerinden geçmesi gerekir.
- Bu süreçte, hayvan dostlarımız için doğru yaklaşım nedir?
- Türkoğlu: En önemlisi onları anladığımızı belirterek yaklaşmaktır. Hayvanlar her şeyi hissedebilecek potansiyele sahiptirler. Sözlerimizi, yaklaşımımızı, üzüntümüzü, ağrımızı, sevincimizi ve öfkemizi hissederek karşı davranışta bulunurlar. Korkuyla yaklaştığımız bir köpek, kaçmayı ya da savunmayı seçer. Sevmek için diz çöktüğünüzde, o da size karşı eğilecektir. Evinden ve düzenlerinden uzaklaşan dostlarımıza, yeni yaşam alanlarına alışması ve tanıması için zaman tanımalıyız. Kendisini güvende hissettikten sonra, size yaklaşacaktır. Fark etmek bu işin başlangıcıdır, onları anlama yolculuğumda bana eşlik eden ve bu büyülü dünya ile tanışmamı sağlayan yol arkadaşım olan, hayvanlara sonsuz teşekkür ederim.
- Hayvanlar kaç güne kadar aç ve susuz kalabilir?
- Türkoğlu: Deprem üzerinden anlatacak olursam, oradaki böcek, fare, sinek gibi ulaşabildiği şeyleri yiyerek kendilerini bir süre idare edebilirler. Bir ailemiz kedisini kaybettikten 15 gün sonra, kapalı olan garajında buldu. 15 gün uzun bir süreç fakat hayvanlardaki depolama sistemi ile az da olsa bu durumu mümkün kılıyor. Depolama dediğimiz sistemde su eksikliği varsa, bu süreç ne yazık ki, 2-3 gün sürer. Gelişim açısından genelleme yapamasak da, aç 2 hafta, susuz 3 gün diyebiliriz.
- Hayvanları Koruma Kanununun zorunlu kıldığı çip, birçok hayvan sever tarafında kabul görmemişti. Kahramanmaraş merkezli yaşanan depremin ardından 300’den fazla kedi ve köpek, çip takip sistemiyle sahiplerine ulaştırıldı. Bu olaydan sonra, hasta sahiplerinizin çip uygulamasına bakış açısı değişti mi?
- Türkoğlu: Yaşanan bu olay hepimize büyük bir ders oldu. Gerçek dışı teorilere inanarak, çip takılmasına karşı çıkan ailelerimiz ne yazık ki vardı. Olası deprem korkusunun da etkisi ile bu süreçte 27 hasta sahibimiz çip için başvuru yaptı. Bu sayının artmasını da klinik olarak bekliyoruz. Temennimiz elbette bu tür olayların tekrar yaşanmaması olsa da önlem almak hepimiz için daha doğru olacaktır.
- Meksika Arama Kurtarma ekibiyle birlikte gelen ve hayatını kaybeden Proteo’yu da anarak, köpekler sayesinde, enkaz altındaki binlerce insana ulaşıldı. Bu konudaki düşünceleriniz nedir?
- Türkoğlu: Hepimizin hem gurur duyduğu hem de çok üzüldüğü anlara şahitlik ettik. Yaşlılığa bağlı olarak hayatını kaybeden Proteo için çok üzgünüm ve ulaştığı tüm insanlarımız adına, minnettar olduğumu belirtmek isterim. Proteo öncülüğünde, Denti, Frankie, Sierra, Rizzo, Tina, Şilan, Hope, Julia, Romeo ve ismine ulaşamadığımız bütün dostlarımıza teşekkür ederiz. Dilerim ki, bu olaylar, hayvanların haklarını yok sayan, şiddet gösteren, canları sıkılınca sokağa atan, eziyet eden herkesin, vicdan sorgulaması yapmasını sağlar.