YAŞAM

Dicle'de Uluslararası Dilbilim Sempozyumu

Dicle Üniversitesi Ziya Gökalp Eğitim Fakültesi, Sezai Karakoç Edebiyat Fakültesi ve Yabancı Diller Yüksekokulu işbirliğinde dilin toplumsal dinamiklerini ve sosyal etkileşim üzerindeki rolünü incelemek amacıyla 2. Uluslararası Toplum Dilbilim Araştırmaları Sempozyumu'nun açılış programı gerçekleşti.

15 Temmuz Kültür ve Kongre Merkezinde düzenlenen sempozyumun açılış programına Talim Terbiye Kurulu Başkanı Prof. Dr. Cihad Demirli, Rektörümüz Prof. Kamuran Eronat, İl Milli Eğitim Müdürü Murat Küçükali, İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Şirine Eronat, Ziya Gökalp Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Şengül Kocaman, akademisyenler, öğretmenler ve öğrenciler katılım sağladı.

Sempozyum Düzenleme Kurulu adına Dr. Öğr. Üyesi Ece H. Nazlı, yaptığı açılış konuşmasında sempozyumun dil, kültür ve toplum ekseninde çalışan akademisyenleri Diyarbakır’da bir araya getirdiğini belirterek, “Sempozyum ve kurmuş olduğumuz Toplumdilbilim Araştırmaları Ağı, katılımcıların güncel araştırmalarını sunmasını, bilgi paylaşımını teşvik etmeyi ve toplumdilbilim alanında çalışan araştırmacıları bir araya getirerek gelecekteki olası işbirliklerini teşvik etmeyi amaçlıyor” dedi.

Açılış konuşmalarının ardından açılış oturumu gerçekleşti. Talim Terbiye Kurulu Başkanı Prof. Dr. Cihad Demirli, “Türkiye’de Yabancı Dil Eğitimi Kalitesinin Artırılması”, Lancaster Üniversitesinden Prof. Dr. Jonathon Culpeper, “Dilsel Nezaketsizlik” başlıklı sunumlarını yaptı. 

Dicle Üniversitesi ev sahipliğinde gerçekleştirilecek sempozyumda 70 akademisyen 50 farklı sunumda bildirilerini paylaşacak. 200 kişinin katılacağı etkinlik, iki gün boyunca akademik ve sosyal etkinliklerle devam edecek.

Dilbilim, Sosyoloji, Psikoloji, Antropoloji, İletişim, Edebiyat ve diğer ilgili disiplinlerden araştırmacıları bir araya getirerek yeni bilgilerin paylaşılmasını ve farklı perspektiflerin geliştirilmesinin hedeflendiği sempozyumda Dil Değişkesi ve Değişimi, Dil Tutumları ve İdeolojiler, Dil ve Kimlik, Dil Sosyalleşmesi, Dil ve Eğitim, İki Dillilik ve Çok Dillilik, Dijital Dil ve Toplum, Dil ve Sosyal Sınıf, Dil ve Medya, Konuşma Analizi ve Söylem Analizi, Dil ve Etnik Köken, Dil Değiştirme ve Diller Arası Geçişlilik, Dil ve Cinsiyet, Dil ve Yaş, Dil Politikası ve Planlaması, Dilsel Çevre Çalışmaları, Dil Edinimi, Dil ve Kültür, Dil ve Güç,  Dil ve İşyeri, Dil Teması, Dil Değişimi gibi konular ele alınacak.