Ekonomik kriz, eğlence sektörünü olumsuz etkilemeye devam ediyor. İşletmelerin çoğu kapanırken, ayakta kalan mekanlar ise, işletmelerini ayakta tutabilmek için yeni stratejiler geliştiriyor.
Özel Haber
Begüm Sıla EREN-
Krizin en çok etkilediği sektörlerden biri olan eğlence sektörünün zorluklarını ve son dönemde yaşanan ekonomik sıkıntıları değerlendirmek için Ankara’nın en çok ilgi çeken yeni nesil eğlence işletmelerinden biri olan Winner Kuzu Kumru işletmesiyle görüştük. İşletmenin sahibi Serkan Düz’ün öncülüğünde oluşturulan bu düzeni ve tasarımı anlatmak için bize işletme yöneticileri Soner Aga ve Onur Uçankuş eşlik etti.
“Yeni nesil eğlence ne demek?”
Yeni nesil eğlencenin popülaritesi ve anlamını bizlere aktaran Onur Uçankuş şunları söyledi: “Şimdi yeni Yeni nesil eğlencenin popülaritesi ve anlamını bizlere aktaran Onur Uçankuş şunları söyledi: “Şimdi yeni nesil eğlence anlayışı dediğimizde; buraya DJ arkadaşımız geliyor, 80’ler 90’lar 2000’ler Türkçe pop Türkçe slow, hareketli pop müzikler çalınıyor, haricinde burada zenne, oryantal, sahnede kemancımız oluyor ve keman şovu yapıyor. Müşteriler program öncesi yemeklerini yiyor, daha sonra eğlence başlıyor ve saat 01.00’a kadar devam ediyor, yeni nesil eğlencenin amacı budur. İnsanlar enerjilerini atıyor, dans ediyor, şarkı söylüyor ve iyi zaman geçiriyor. Yalnızca arkadaş grupları gelmiyor bunun yanı sıra aileler de geliyor ve keyifli zaman geçiriyorlar. Bu kültür insanların bir arada eğlenerek, sosyal aktivite yapmalarını sağlıyor ve dinlenmelerini, güzel zaman geçirmelerini sağlıyor.
“Daha uygun bir fiyat politikası izliyoruz”
İşletmenin içeriği, gelecek projeleri ve bu mekanların kriz döneminden bahseden Onur Uçankuş, “Bura haricinde 5 farklı mekanımız var, canlı müzikli mekanımızda hafa da 2 gün Cuma ve Cumartesi günleri sanatçı çıkarıyoruz. “IVY Live” burada canlı müzik yapıyoruz. “Çalkala meyhane” Gaziosmanpaşa’da yer alıyor, oranın da atmosferi güzel, aynı şekilde oryantal, zenne, perküsyon, DJ performans oluyor. Bunun yanında “Olsun Varsın” var yine yeni nesil eğlence, “Winner Mahal” Eskişehir yolunda burası da yeni nesil eğlence işletmesi, eğlence için içerikler benziyor. Dj performanslarımız, çok tutuyor, oryantal ve zenne performansları da ilgi çekiyor. Bir de gece kulübümüz var yine Ankara’da Hilton otel içinde “Winner Plus Club” şu an 6 tane mekan var, bahsettiğim mekanların hepsi eğlence sektörü ile ilgili. Ekonomi bu dönemde herkesi olduğu kadar bizleri de zorluyor. Herkes gibi bu süreci en hafif zararlarla atlatmaya çalışıyoruz. İnsanları da krizin tavan yaptığı bu süreçte anlayabiliyoruz. Bu sektöre ek bir bütçe ayırmak bu süreçte herkes için zorlayıcı hale geliyor. Biz de işletmemizde buna göre tedbirler alıyoruz ve fiyatlar konusunda daha anlaşılır, daha uygun bir fiyat politikası izliyoruz” ifadelerini kullandı.
“Fiyatlarımız tatil bölgelerinden çok daha uygun”
Mutfağın içeriği ve sundukları hizmetlerden bahseden Onur Uçankuş, tatil bölgelerinin fiyatları ile kıyaslamalarda bulundu. Uçankuş, “Mutfağımız gerçek anlamda güzeldir, birinci sınıf ustalar ile çalışıyoruz. 30 çeşit meze çıkıyor. Her hafta meze çeşitleri değişiyor, yenilikler geliyor. Sürekli yenilenen bir meze çeşitliliği var. Yemek oluyor, ara sıcak oluyor, eğer talep olursa, balık hizmeti de veriyoruz; Karides, kalamar, izmarit birçok balık hizmetimiz var. Fix menümüz var, hafta içi 900 TL, hafta sonu 1000 TL, bunun içeriği ise şu şekilde, örneğin 4 kişi müşterimiz geliyor. Kişi başı 1000 liraya yemek oluyor, içecek oluyor, menü içerisinde karışık ızgara, kişi başı 2’şer tane meze alabiliyorlar, ortaya mevsim salata oluyor, ara sıcak olarak paçanga böreği veriyoruz. 4 kişilik bir müşteri grubu, yeme, içme, eğlenme dahil 4 bin lira verip, çok güzel zaman geçirebiliyorlar. Bu fiyatları tatil bölgelerinde görmek çok zor, en az iki üç katını ödüyoruz” dedi.
“Müşteri kitlemizin yüzde 80 – 90’ ı kadınlardan oluşuyor”
Müşteri kitlesi ve değişen alışkanlardan bahseden Onur Bey, “Bizim mekanımızda şöyle bir durum da var, yaklaşık 250 kapasiteli bir alanımız var, bizim müşteri kitlemizin yüzde 80-90’lık bir bölümünü kadınlar oluşturuyor. Yani 250 kişilik bir rezervasyon aldıysak, bunun yaklaşık 230 -240’ını kadın müşteriler oluşturuyor. İçeride erkek görmek zor oluyor, bu biraz bizden kaynaklı bir şey, biz erkek müşteriye çok müsaade etmiyoruz amacımız daha güvenli daha, nezih bir ortam yaratmak. Kadınların çok olduğu yerde daha fazla nezaket vardır diye düşünüyoruz. Kadın müşteriler daha nezaketli oluyor, alkollü erkek müşteri ile ilgilenmek daha zor ve böyle durumlarda kadın müşteriler de daha çekimser davranabiliyor. Bu yeni nesil kelimesi ile değişen bir adım diyebiliriz. Bu çok bizim tercihimizde olmuyor artık kadınların alışkanlıkları da değişim gösteriyor. Eskiden eşleriyle ya da erkekler ile girdikleri bu ortamlarda, günümüzde daha rahat hissedebiliyor ve bunun yerine kız arkadaşlarıyla, bir eğlence mekanına rezervasyon yaptırabiliyorlar. Kendilerini daha rahat hissedebiliyorlar. Bu sebeple mekanda erkek müşterinin sayısında düşüşü daha net görebiliyoruz. Kız arkadaşlarıyla geliyorlar, kutlama yapabiliyorlar, bekarlığa veda partisi için geliyorlar, doğum günü kutlamaları için geliyorlar. Bunun içinde süslemeler, balonlar için yardımcı oluyoruz. Ek olarak ikramlarda bulunuyoruz ”şeklinde konuştu.
“Bu sene Bodrum, Alaçatı off diyoruz Ankara in diyoruz”
Fiyatları değerlendiren ve yeni projelerden bahseden Onur Uçankuş şöyle konuştu: “DJ ’imiz Tuna Özdemir ile 7 yıldır beraberiz uzun süredir birlikte çalışıyoruz. Kendisi çok beğeniliyor, seçtiği müzikler ve performansı son modaya hitap ediyor. Müşteri portföyü ise, daha üst düzey, hep bürokrat eşleri, milletvekili eşleri, üst düzey insanlar görülüyor. Bu sebeple öğrenciler yok müşterimiz düştü diyemeyiz. Bu düşüşten şöyle bahsedebilirim, tatilciler yazlıklara gittiği için, müşteri kitlemiz ister istemez düşüyor. Hafta içi insanlar dışarı çıkıp eğlenebilsin diye fiyatlarda esneme payı oluyor. Çünkü hafta sonu kalabalık oluyor, gelen kitle var, hafta içi fiyatlarında esneme yapabiliyoruz. Kampanya dahilinde 900 yapıyoruz, yeri gelir 800 liraya kadar yardımcı oluyoruz. Fiyatlarda yardımcı oluyoruz bu kampanyalarla çünkü çok zor insanları da anlıyoruz 10 kişilik bir grup gelse, eğlenmek için 10-12 bin lira harcıyorlar, böyle bir dönemde gerçekten çok zor, ciddi miktarlar. Asgari ücret alan bir insan, gelip, hafta da 2 gün burada eğlenemez yani çok zor. Bunu bildiğimiz için biz de fiyatlara özen gösteriyoruz. Bu sene Bodrum, Alaçatı off diyoruz Ankara in diyoruz. Biz de sadece Ankara ile sınırlı kalmayacağız. Bodrum, Alaçatı ve İstanbul için projelerimiz var. Bahsettiğim bu bölgeler de bir kulüp mü meyhane mi olur bilemiyorum ama bir işletme düşünüyoruz.”
“Maliyetlerde artış, ziyaretçi sayısında düşüş”
Maliyetlerden ve ziyaretçi sayılarından bahseden Onur Uçankuş şu ifadeleri kullandı: “Ortalama haftada 600- 700 insana hizmet veriyoruz. Yaklaşık 25 üzerinde personelimiz var. Güvenlik ekibi, kapı ekibi, iç ekip var. Çalışanlarımız da burada eğleniyor, onlar eğlenecek ki müşteriler de eğlenebilsin. Eğlenceye çıkan insan, eğlenmeyi bilir, eğlencenin nerede olduğunu bilir. Burası restoran değil biz burada lezzet satmıyoruz, biz burada eğlence satıyoruz. İş böyle olunca da piyasa da bulamayacakları bir eğlence var burada. Bir kere Ankara’da keman şov yapan çok az yer var, onlardan biriyiz, zenne, oryantal, perküsyon gibi eğlenceler oluyor. Bunlar dışında konsept eğlence düzenliyoruz dansçılarımızla, şeytan melek figürleri ile farklı konsept geceleri yapıyoruz. Burası için farklı düşüncelerimiz ise, ilerleyen dönemde saksafon şov yapabiliriz bir caz gecesi organize edilir, darbuka şov yapabiliriz. Amaç zaten başta söylediğim gibi biz eğlence satıyoruz, insanlar da hareketlilik seviyor. Ancak eğlence yanında biz de bu ilgiyi görmek, eğlence sektöründe canlılığı görmek istiyoruz. Çok güzel mekanlar açılıyor, içerisine bir sürü yatırım yapılıyor, dekorlar, süslemeler, dizayn derken, maliyet artıyor. Bu mekanı ayakta tutmak için renklilik katmak gerekiyor, yeme içme ve eğlenmeye gelen müşteriye bunu sağlamak ise iyi bir maliyete sebep oluyor fakat bunun karşısında müşteri kitlesi eskisi gibi değil, kriz, deprem, pandemi her şey bu sektörü vurdu. Tekrar toparlanmaya çalışırken, ekonomik kriz de bizim gibi eğlence mekanlarını oldukça etkiledi. ”
“İnsanlar bizimle 50 lira için eğlencede pazarlık yapıyorlar”
İşletmelerin ayakta durmasının ve son zamların eğlence sektörünü de etkilemesinden bahseden Uçankuş şunları söyledi: “Kiralar çok yüksek, fiyatlar insanlara çok pahalı geliyor, biz uygun olabiliriz ancak onlar için fiyatlar pahalı, alkol yüksek fiyatlara satılıyor. Bir de gerçekten bir kriz var ve insanlarda para yok burada insanlar bizimle 50 lira için eğlencede pazarlık yapıyorlar. Eğlenceye gelen birisinin aslında küçük fiyatlar için pazarlık yapmaması lazım, ancak onları da anlıyoruz. Bura için de kolay değil, alkole gelen zamlar çok fazla, biz de fahiş rakamlardan alıyoruz elbette, malzeme fiyatları her gün artıyor. Aldığımız malzemeyi ikinci gün aynı fiyata alamıyoruz, her gün fiyat artışı var, personel gideri, buranın gideri yani hiçbiri kolay değil, böyle bir işletmeyi ayakta tutabilmek hiç kolay değil. Bu da bizden kaynaklı, işetmenin başındaki ekip ve işletmeyi işleten kişi çok önemli, deneyimler önemli, ekip önemli, eğer iyiyse ekip, güzel iş yapabilirsin. Bizler o kadar deneyim ve yıllarımızı vermemize rağmen zorlanıyoruz.”
“Bu işletme olmasa bu insanlar işsiz kalacak, gereken önemin verilmesini istiyoruz”
Son olarak Instagram’ın erişim engeli sürecinde rezervasyon sorunlarından bahseden Onur Uçankuş, sektörün devamlılığı için gereken önemin verilmesini ve işletmelerin zorlandığı konulardan bahsetti: “Instagram’a sponsorlu reklam çıkıyorduk, bizim telefonlarımız susmuyordu, sürekli rezervasyon alıyorduk, biz Instagram’ın kapalı kaldığı bu süreçte yüzde 60 oranında telefon trafiğinde bir düşüş yaşadık. Elbette bunun da bize dezavantajı oldu. Bu tarz işletmelere önem verilmesini istiyoruz, devlet büyükleri olsun, yöneticiler olsun, bu tarz mekan ve işletmelere önem verilmesini istiyoruz. Burada çalışan bir sürü insan var, çalışan insanların aileleri, ekmek götürmesi gereken bir evi var. Burayı alkollü mekan olarak görüp, işte alkol satıyorlar bu tarz ön yargılar olmamalı çünkü burada insanlar evlerine ekmek götürüyor, çocuklarını büyütüyor. Bu işletme olmasa bu insanlar işsiz kalacak. Deprem oluyor, ekonomik kriz oluyor, pandemi oluyor hepsi eğlence sektörünü ve bizim işletmelerimizi vuruyor. Bu sebeple isteğimiz insanların bu sektöre biraz daha önem vermesi, burası kötü bir mekan değil insanların aileleriyle eğlenmeye gelip, yemek yiyebildikleri bir yer. Bu sebeple böyle kötü izlenimler yaratılmamasını istiyoruz. En yüksek vergileri biz ödüyoruz en büyük sıkıntıları da bizler yaşıyoruz. Bu durumun düzeltilmesini ve bu mekanlara destek olunmasını talep ediyoruz. Çünkü eğlence bir ihtiyaç ve biz de elimizden gelen en iyi hizmeti sunmaya devam ediyoruz. Bu sektörün devamlılığı için, herkesin önem vermesini istiyoruz.”