Ekin Hazal DOĞRUYUSEVER/3600 ek göstergenin tamamlanması ile beraber, gözler EYT konusuna çevrildi. Ankara EYT Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Ersin Kotan, 1999’dan bu yana 23 yıl geçti, 23 yıldır taleplerimizin karşılık bulmasını bekliyoruz” dedi.
Yetkililere seslenen Ersin Kotan, sorunlarını, çözüm önerileri ve taleplerini dile getirdi.
“25 yılı ve prim şartını tamamlayan 300 bin EYT’li olduğunu tahmin ediyoruz”
EYT’li sayısına ilişkin konuşan Ankara EYT Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Ersin Kotan, “Türkiye genelinde son süreçte yaklaşık 4 buçuk milyon civarında EYT’linin emekli olmayı beklediğini tahmin ediyoruz. Şunu da belirtmek isterim, yasa çıktığı an da bu sayının hepsinin emekli olacağına ilişkin bir kural yok. Zaten bu mümkün de değil. Şu şartlarda 25 yılı ve prim şartını tamamlayan 300 bin EYT’li sayısının olduğunu tahmin ediyoruz. Yani, yasa çıktığı zaman direkt emekli olacak sayı tahmini 300 bin” dedi.
“Özel sektörde, ‘verimliliğiniz düşük olur’ tarzı söylemlerle karşılaşıyoruz”
Kotan, şu an için işsizliğin Türkiye’nin en büyük gündem maddelerinden biri olduğunu belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü: “EYT’liler için en önemli sorunlardan birisi iş bulamamak. Birçoğumuz 45 yaşın üzerindeyiz. Dolayısıyla işten çıkarıldığımızda veya işsiz kaldığımızda özel sektörde verimli olmayacağımız gibi nedenlerden dolayı işe alınmıyoruz. EYT’liler büyük bir sıkıntı içerisinde. Ekonomik sıkıntılar haliyle baş gösteriyor. Bugün asgari ücret 4 bin 250 lira civarında fakat bizim 25 yıl 30 yıl gibi veya daha fazlası üzerinden emekli olan arkadaşlarımıza bağlanan maaş şu an için 2 bin 100, 2 bin 200 civarında. Dolayısıyla emeklilik maaşı 2 bin 500'ün üzerine çıkarılsa dahi hala bu arkadaşlarımız yıl sonunda asgari ücrete gelen zam bu rakamın üstünde olmadığı takdirde zamdan etkilenemeyecek ve ücreti alamayacak. Bu yüzden, en düşük asgari ücret aylığı 4 bin 250 lira olan seviyeye emeklilik maaşının getirilmesi şarttır.”
“EYT’liler büyük sıkıntı içerisinde!”
Bugünkü ekonomik koşullarda, 4 kişilik bir ailenin asgari ücretle geçinmesinin mümkün olmadığına dikkat çeken Kotan, “İşsiz kalan EYT’lilerin aylık yaklaşık 150 lira civarında Genel Sağlık Sigortası (GSS) primi ödemesi gerekiyor, eğer ödemezse SGK’ye borçlanıyor. 1999 yılından önce işe girenler olarak erkekler 25 yıl 5 bin, kadınlar 20 yıl 5 bin prim şartı ile işe girmişti. 4447 sayılı yasa ile bu değiştirildi ve yasa aleyhte işletilerek mağdur edildik. 5 bin prim isteniyor fakat geldiğimiz noktada EYT’lilerin birçoğunun primleri 8 bini geçmiş durumda. Buna rağmen sağlık haklarından yararlanmak için devlet bizden her ay 150 liralık GSS ücreti yatırmamızı istiyor, yoksa sağlık haklarından yararlanamıyor” ifadesini kullandı.
“Bağlanma oranının yeniden yüzde 70’lere çekilmesini talep ediyoruz”
Son olarak EYT’lilerin taleplerini dile getiren Kotan, şöyle konuştu: “1999’dan bu yana 23 yıl geçti ve 23 yıldır mağdur ediliyoruz. Biz EYT’liler olarak çıkarılan 4447 sayılı yasanın aleyhte geri işletilmesi sonucu elimizden alınan haklarımızın bize geri verilmesini istiyoruz. 1999 sonrası işe girenler için hiçbir talebimiz yok, bizim talebimiz 1999 öncesinde girenler için. 1999 öncesinde erkeklerde 25 yıl, kadınlarda 20 yıl çalışma şartı vardı ve prim sayısı 5 bindi. Biz tekrardan bu şartlarda emekli olmak istiyoruz. Bağlanma oranı 1999 öncesi yüzde 70 seviyelerindeydi. 2008’e kadar bu oran yüzde 50 seviyelerine düştü, 2008’den emekli olunacak tarihe kadar da yüzde 28 seviyelerine kadar indi. Yani 2008’den sonrası için maaşın alınacak oranı yüzde 28’lere geriledi. 1999 öncesi işe girenler olarak bağlanma oranının yüzde 70’lere yeniden çekilmesini de talep ediyoruz.”
Bakan Bilgin’den EYT açıklaması!
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin EYT ile ilgili açıklamasında, "3600 ek gösterge meselesini çözümünü bu ayın sonu itibarıyla tamamlamış olacağız. Bitti zaten, son düzenlemeleri yapacağız. Sözleşmeli personel meselesi EYT meselesi var. Bunların hepsi dosya dosya hepsi önümüzde. Adım adım dosyaları açıyoruz, çözüme ulaştığımız anda da kamuoyuyla paylaşıyoruz. Emekçilerimizi, çalışanlarımız endişe etmesinler. Bizim görevimiz onları enflasyon karşısında korumak.” ifadelerine yer vermişti.