ÖZEL HABER

Aybuke ULUSAN/ Adil Yaşam Derneği Genel Başkanı Haluk Çavuşoğlu, 81 ilde verdikleri adalet savaşını Yeni Journal’a anlattı.

‘Sorgusuz af değil, adil yargılama istiyoruz’ diyen derneğin Genel Başkanı Çavuşoğlu, “FETÖ mensubu hakimler gitti, onların haksız yargıladıkları ne olacak?” dedi.

Adil Yaşam Derneği Genel Başkanı Haluk Çavuşoğlu, sorularımızı yanıtladı:

DEM Parti Esenyurt ilçe yöneticileri tutuklandı DEM Parti Esenyurt ilçe yöneticileri tutuklandı

- Derneğiniz hangi amaçla ve ne zaman kuruldu?

-Çavuşoğlu: Adil Yaşam Derneği, sivil toplum faaliyetlerinin etkinleştirilmesi ve geliştirilmesini sağlamak amacıyla, 19 Ocak 2020’de kuruldu. Derneğimiz, insanların ayrım gözetmeksizin, sadece insan oluşlarından dolayı eşit, özgür, onurlu, adaletli yaşam haklarının sağlanması, destek ve hizmet vermek adına, bu konuda çalışmalar yapan kişi ve kuruluşlarla bir arada çalışarak hizmet vermektedir. Adalet arayan her kesime, özellikle cezaevinde bulunan adli mahkûmların ve mahkûm yakınlarının sorunlarına çözüm bulmak, hukuki ve sosyal konularda destek vermek amacıyla, 81 ilde gönüllülerimiz ve üyelerimizle birlikte çalışmalar yürütmekteyiz.

WhatsApp Image 2023-06-08 at 12.51.52

- Adil yargılanmadıklarını iddia eden mahkûm yakınlarının, adalet arayışını sizden dinleyebilir miyiz?

-Çavuşoğlu: Adalet arayışı, adil yargılama ihlalleri sonucunda ortaya çıkmıştır. Yargılama ihlallerini; Anayasa Mahkemesi’ne bireysel olarak yapılan 43 bin başvuruda, yüzde 77,1 adil yargılama yapılmadığı sonucu, resmi rakamlarla Anayasa Mahkemesi tarafından ortaya konulması en güzel şekilde ispat etmektedir.

MHP af sözünü seçim beyannamesine ekledi! Vekil sayısı 49’a ulaştı

Adli mahkûm yakınları bu durumlardan dolayı, yeniden yargılanma isterken, MHP af sözünü gündeme getirmiştir. Bu sözü seçim beyannamesine de eklemiştir. Mahkûm yakınları, seçimlerde MHP’yi 19 milletvekilinden 49 milletvekiline taşımıştır.

Sarıgül can suyu verdi!

sdf00000014-24

MHP’nin af sözünden 4 yıl geçmesine rağmen, adalet arayan milyonlarca mahkûm yakını af beklentisi içerisindeyken, Sayın Mustafa Sarıgül, adli mahkûmlara bir can suyu vermiştir. Umutlarını yeşertmiştir. Adli mahkûmlar da genel affın tüm mağduriyetleri gidereceğini bildiği için, Mustafa Sarıgül’ün genel af teklifi desteklemektedirler.

Sığınmacıları kucakladık, aynısını kendi insanımız için de yapabiliriz!

Aralarında genel affa uğramış her suçtan sığınmacıları ülkemize aldık, kucakladık. Kendi vatandaşlarımız için de devlet-vatandaş arasında, vatandaş-vatandaş arasında, barışmayı, kucaklaşmayı sağlayabiliriz.

- FETÖ üyesi olduğu belirlenerek, ihraç edilen hakim ve savcıların verdikleri kararlar, nasıl gözden geçirilebilir?

-Çavuşoğlu: Terör suçuyla görevden atılan 4 bin 850 yargı mensubunun verdikleri cezalar, görevden atılanların yerine alınan genç hâkim savcıların tecrübe eksikliğinden kaynaklı, hatalar ve pandemi nedeniyle yığılan dosya yükü sebebiyle, hızlı yargılamaların olmasından dolayı, verilen kararlardaki hatalar yargıda ciddi sorun olarak durmaktadır.

- Adil yargılanmada ne tür ihlaller yapıldığını düşünüyorsunuz, biraz daha açar mısınız?

- Çavuşoğlu: Adil yargılanma hak ihlali, orantısız cezalar alınması ve haksızca alınan cezalar anlamına gelmektedir. Beyan ve kanaat cezaları da bunlara dahildir. Adil yargılanma hak ihlali, neredeyse mahkemeden çıkan her dört ihlal kararından üçü, hatta biraz fazlası, adil yargılanma hakkından veriliyor. Diğer hak ihlallerine ilişkin kategoriler bu başlığın arkasından geliyor.

- Cezaevlerinde mahkumlara nasıl davranılıyor? Mahkumların yaşam hakları kısıtlanıyor mu?

adil-yasam-dernegi

- Çavuşoğlu: Mahkumların ailelerinden uzak şehirlere gönderilmesi, mahkumlara gelen elektrik faturalarının yüksekliği, kantinlerdeki pahalılık, yatak sayısının az olmasından dolayı yerde yatan mahkumlar, beslenmede ve sağlıkta yetersizlik, ısınma ve soğutma sistemleri gibi birçok olumsuz durum söz konusudur.

- Adil Yaşam Derneği olarak, hazırladığınız bir rapor var. Bu rapordan bahseder misiniz?

- Çavuşoğlu: Siyasilerin, özellikle FETÖ’nün yargıdaki işgaline ilişkin sözlerini derlediğimiz bir rapordur bu. AYM Başkanı Zühtü Arslan, “ Adil yargılanma hak ihlali oranı yüzde 77’dir. Bu sayı ve oranlar bize aslında vahim bir durumu ifade ediyor” demiştir. Eski Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, 5 bin hakim ve savcının terör suçundan görevden alınma sürecini, FETÖ’nün Türk yargısındaki işgali olarak tanımlamış ve “ Bağımsız ve tarafsız hareket edemeyen, vicdanı Anayasaya değil terör örgütüne bağlı olandan adalet beklenemez, içeride tek bir masum kalmamalı” demiştir. Ayrıca Sayın Bozdağ yeni atanan hakim ve savcılar için, “ Çok sayıda hakim ve savcımız var. Belki ilk zamanlarda eksiklikleri nedeniyle uygulamalarda hatalar olmuş olabilir” diye eklemiştir. Yargıtay Başkanı İsmail Rüştü Cirit, “FETÖ hukuku bir silah gibi kullandı” demiştir. Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Emirleri hukuktan değil, bir örgütten alan kişilerin adaleti tesis etmesi mümkün değildir” demiştir.

İşte bu sebeple; konu, ‘suç işledik devlet bizi affetsin’ konusu değildir. Yargıda bugüne kadar yapılan haksızlıkların ve sonuçlarının giderilmesidir. 100. Yılına ulaşan Cumhuriyetimize yakışır şekilde, geçmişin temizlenmesi adına suç ayrımına gidilmeden, eşit bir yargılama yapılmalıdır.

ad-2

- Yeni Journal aracılığı ile yeni Adalet Bakanı ve iktidara seslenecek olursanız, neler söylersiniz?

-Çavuşoğlu:  Affetmenin çok önemli bir konu olduğu bilinerek, suç ayrımına gidilmeden, izindeki ve kapalı cezaevlerindeki mahkûmları kapsar şekilde, adli mahkûma ayrımsız af ilanı ile birlikte, sicil affı da verilerek, insanlar yeniden hayata döndürülmelidir. Geçmiş dönemde cezaevlerinde Hz. Yusuf, Beduzzaman Saidi Nursi, Sayın Cumhurbaşkanı Erdoğan, birçok milletvekili ve gazeteciler de haksız yargılamalarla karşı karşıya kalmıştır.

Cezaevindeki herkes cani ya da sapık değildir!

Her suçun bir cezası olması gerektiğini, ancak yargılamalarda hatalar yapıldığını ve devletin inisiyatif almasını istiyoruz. Mahkûm annelerinin çocukları da, devletimizin şefkatiyle, ayrımsız bir şekilde affedilmelidir. Ne zaman af konusu gündeme gelse, infial yaratan suçlar diyerek, bu sorunun üzerine gidilmemek üzere kapatılıyor. Bizler, Adil Yaşam Derneği olarak, herkesin ikinci bir şansı hak edeceğini ifade edip, adli mahkuma genel af çıkmasını talep ediyoruz.