Ekin Hazal DOĞRUYUSEVER/ Kurban Bayramı hazırlıkları devam ederken kesilen etlerin israf edilmemesi ve etin en sağlıklı nasıl tüketileceği konusunda tavsiyelerde bulunan Ankara Kasaplar Esnaf ve Sanatkarlar Odası Yönetim Kurulu Üyesi Sebahattin Bulut, "Kurban kesimi, işin ehli kasaplar tarafından yapılmalı. Kurban kesildikten sonra da yine dilediğiniz etin kuşbaşı parça ve kıyma olarak çektirilme işi de yine işin ehli, bilindik mahalle kasabına yaptırılmalı” dedi.

Vatandaşlara, acemice kendi kurbanlarını kesmeleri ya da korsan kasaplara kurbanlarını emanet etmeleri yerine işin ehli olan kasapları tercih etmelerini konusunda uyarıda bulunan Bulut, “Özellikle büyükbaş hayvanlar mezbaha ve özel kesim alanlarında kesilmeli” şeklinde konuştu.

IMG_0933

“Her önüne gelen, elinden geliyor diye kurban kesimini gerçekleştiremez”

Bulut, “Kurban kesiminin dini esaslara ve sağlık şartlarına uygun olarak gerçekleşmesini sağlamak, genel gözetim ve denetimini yapmak üzere Ankara Vali Yardımcısının başkanlığında oluşturulan; Müftülük, İl Sağlık Müdürlüğü, İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Belediyeler/Zabıta Müdürlükleri, Diyanet İşleri Başkanlığının temsilcilerinden oluşan Kurban Hizmetleri Komisyonunda Ankara Kasaplar Odasını temsilen görev yapmaktayım. Her önüne gelen, elinden geliyor diye kurban kesemez. Şayet varsa, sağlık koşullarına uygun olarak mezbaha ve kurban kesim yerleri tercih edilmeli. Yoksa, işin ehli kasap tarafından uygun görülecek özel bir alanda kesim yapılmalı. Özellikle, büyükbaş hayvanlar mezbaha ve özel kesim alanlarında kesilmeli” dedi.

IMG_4213

“Bakteri üretmemesi için kıyma makineleri soğutuculu olmalı”

Kurban kesilecek hayvanda olması gereken özellikler hakkında da bilgi veren Bulut, “Kurban edilecek hayvanın sağlıklı, düzgün, uzuvlarının eksiksiz, besili olması hem sağlık kuralları açısından hem de dini vecibe anlamında önemlidir. Küçükbaş kurban hayvanı en az 6 aylık ve annesinin boyuna erişmiş olmalı. Büyükbaş kurban ise 2 yaşını doldurmuş, dişlerinin çıkmış olması gerekiyor. Bunlar önemli ve dikkat edilmeli.” diye konuştu.

IMG_4215 -1

“Et yıkanarak temizlenmez”

Artan hava sıcaklığına dikkat çekerek kurban kesecek vatandaşlara tavsiyelerde bulunan Bulut, şunları dile getirdi: "Kesimin hemen ardından etlerin sıcakken naylon torba ve kovaya koyulması kısa süre içerisinde etin bozulmasına neden olur. Et soğuduktan sonra parçalanmalı ve evde dinlenmiş ve iyice soğuduğundan emin olduktan sonra buzdolabına yerleştirilmeli. Et yıkanarak temizlenmez. Sağlık için merdiven altı kıyma çekim işlemlerinden uzak durulmalı. Özellikle kıyma makineleri soğutucu olmalı. Yoksa içinden geçen ve ısınan et bakteri üretir. Usta bir kasap, parazitli, hastalıklı bir eti, tüberküloz olmuş bir hayvanın etini, sıcaklardan kokmuş bozulmuş bir eti tespit ederek çekim işlemi esnasında bunları ayırır. Ama yetkisiz insanlara ucuza yapıyor diye etler emanet edilirse, o insanlar bu ayırımları yapamayacakları için hastalıklar baş gösterecektir. Vatandaşlarımızdan kurban etlerini her zamanki bilindik mahalle kasaplarından çektirmelerini öneriyoruz."

IMG_4229

Kıyma çekimi kilo başı 5 TL

Kurban Bayramı’nda kesim işleminin ardından uygulanacak işlemlere ilişkin Oda tarifesini de açıklayan Bulut, "Kurban etlerinden kıyma yaptırmak isteyenler, kasaplara bu işlem için kilo başına 5 TL, et işleme-kuşbaşı parça et için de kilo başı 10 TL ödeyecekler" dedi.

IMG_4256

“Önce alışveriş yaptığınız kasabınıza güvenmelisiniz”

Konuya ilişkin Yeni Journal’a konuşan 35 yıllık kasap Murat Sönmez ise, şunları dile getirdi: “Bayram öncesi biraz olsun işlerimizde kıpırdanma oldu. Asıl bayram sonrası bir durgunluk yaşanıyor. Şu an için et fiyatlarına değinecek olursam, fiyatlar aynı seyrediyor. Karkas 95, dana antrikot 180,1 kilogram kıyma 130 liradan başlıyor 160 liraya kadar değişebiliyor.

IMG_4241

Kuzu pirzola ise 200 lira… İyi bir eti anlamanın en iyi yolu her şeyden önce güvenilir bir kasap seçmenizdir. Önce alışveriş yaptığınız kasabınıza güvenmelisiniz. Kurban Bayramı’na az bir süre kaldı. Özellikle kurbanlık alırken hayvanın sağlıkla olmasına, yaşının dolmasına, dişlerine dikkat edilmesi gerekiyor. Hijyen bir ortamda etin kesilmesi ve aynı şekilde muhafaza edilmesi gerek. Et kesildikten sonra muhakkak bir süre bekletilmeli. Çelik kaplarda muhafaza etmek oldukça önemli.”