GÜNDEM

KİTAP OKUMAK ARTIK LÜKS OLDU!

Dünyanın en cesur yazarı unvanı ile geniş bir okuyucu kitlesine sahip olan yazar Serkan Şengül, enflasyon artışlarına bağlı olarak, kitap fiyatlarının fahiş rakamlara ulaştığını söyledi. Şengül, ‘’ Artık kitap okumak lüks hal aldı’ dedi.

ÖZEL HABER

Aybuke ULUSAN/ Finansal ve ekonomik zorluklar, birçok sektörü büyük hezeyana uğrattı. Kiralar, faturalar, temel ihtiyaçlar derken, geri plana atılan kişisel gelişimler ise, yok denilecek kadar göz ardı edilmeye başladı. Döviz kurundaki artışla birlikte, fiyatların adeta ateş pahasına dönüştüğü bu süreçte kağıt fiyatlarındaki artışta, kitap sektörünü ciddi anlamda vurdu.

Dünyanın en cesur yazarı unvanını alan yazar Serkan Şengül ile kitap okuma oranı ve bu sektördeki sorunları konuştuk. Yaşanan ekonomik sıkıntıların kitap fiyatlarında da tavan yapmasına neden olduğunu vurgulayan yazar Şengül, ‘ Artık kitap okumanın lüks olduğunu rahatlıkla ifade edebiliriz’ dedi.

İşte dünyanın en cesur yazarı unvanını alan Serkan Şengül ile söyleşimiz;

Fiyat artışı okuma kültürünü yok ediyor

Yazar Serkan Şengül: Ekonomideki kötü gidişat sebebiyle, okuma kültürü neredeyse yok oldu. Son birkaç senedir, yazarlar ve okurlar kendi içlerinde büyük bir direnişteydiler. Fakat gün geçtikçe bu güçlü duruş yok olmaya başladı. Döviz kurunun artmasıyla birlikte, kağıt fiyatlarındaki artış hem yazarı, hem okuru fazlasıyla etkiledi. Haftada bir kitap okuyan kişi, tek kitaba nasıl 250 lira ödesin? Okumak artık büyük bir lüks haline dönüştü.

Maliyet artık cep yakıyor!’

Yazar Serkan Şengül: Okuyucu kadar, yazarlarda zorlanıyor. Şuanda yeni çıkan bir kitap, bizler için ölü doğan kitaptır. Her ne kadar göze gelmese de, sunulan ürünün iyi olması kadar, reklamı da çok önemlidir. Son çıkardığım ‘Ölüm Kadın Meselesi’ adlı kitabım, dördüncü günde 6. baskıya girdi. Kendi okuyucu kitlem vardı, fakat birçok şehirde billboardlar, otobüs kaplamaları, sosyal medya reklamlarının etkisi de çok fazlaydı. Şimdi kitap okumakta bu kadar geriye düşülmüşken, kitap çıkarmayı göze alan kişiler, reklamını nasıl yapacağını da düşünüyor. Birkaç sene önce maliyeti 7 bin TL olan bir kitabın, şu anki gideri dudak uçuklatıyor. Bunun sadece maddi olarak karşılığını almayı bırakın, okuyan insan bulmak da çok zor.

Kitap en çok pandemi döneminde okundu

Yazar Serkan Şengül: Pandeminin ilk başlarında insanlar kitaba sarıldı. Normal oranlarının çok üstünde satış gerçekleşti. Fakat zaman geçtikçe bu oran elbette azaldı, insanlar sıkıldı ve geri çekildi. Normal hayata geçiş başladığında ise, dolardaki artış her sektörü etkilediği gibi, yazarları ve okuyucuları da etkiledi. Eskiden zor olan tek şey kitap yazmaktı, şimdi ise hali hazırda bulunan kitapları basmak zorlaştı. Kağıt fiyatları arttı, üretim sıkıntıya girdi. Her şeyin fiyatı artınca, 20 TL’ye satılan bir kitap 200 liraları gördü. Ekonomideki bu gerileme, yazmayı da, okumayı da bir lüks haline dönüştürdü. Ülke genelinde kitap okuma kültürü gelişmemiş bir toplumken, maliyetlerin artması var olan kitleyi de minimuma indirdi.