Sağlıklı beslenme bilincinin artması, hasta olma riskinin azaltılması gibi nedenlerle artık besinlerden sağlık açısından faydalar da beklemekteyiz. Beslenmemizi zenginleştirmenin yanında, tüketilen besin içeriklerinin önemine daha da dikkat ediliyor son zamanlarda. Keten tohumu da bu açıdan incelendiğinde sağlığa yararlı bileşekler içeren önemli bir bitkisel kaynaktır. Keten tohumu için ‘fonksiyonel gıda’ ya da ‘biyoaktif gıda’ tanımlamasını yapmak doğru olacaktır.
Fonksiyonel gıda; temel beslenmenin ötesinde vücut için faydaları olan, belirli hastalıkların önlenmesinde ve hastalığa yakalanma riskinin azaltılmasında rol oynayan yani sağlığa bir fayda sağlayan gıdalar olarak tanımlanmaktadır. Bu faydaları sağlayan bileşenler, besinlerin içinde doğal olarak bulunabildiği gibi besinler işlenerek dışardan da eklenebilmektedir.
Keten tohumu, Linum Usitatissimum olarak da bilinen keten bitkisinden elde edilen bir tohumdur. Anavatanı Mısır olarak bilinir. Ancak farklı iklim koşullarına kolaylıkla uyum sağlayabildiğinden günümüzde pek çok ülkede yetiştirilir.
Yumurta biçiminde olup kokusuz, yassı parlak, kırmızımtırak esmer renkli bir tohumdur.
Chıa tohumundan 3 kat, susam tohumundan 8 kat fazla lignin içeren keten tohumu bitkisel lignanlar açısından en zengin kaynaktır.
Lignan içermeyen keten tohumu, lignanların sadece life bağlı olduğunu unutmamak gerekir.
Keten tohumunun en bilinen ve sürekli bu amaç için kullanılan özelliği ise kilo kontorlünü sağlamaktır. Keten tohumunun içerisinde bulunan lifler su ile birleştiğinde jel kıvamına gelerek kişide tokluk hissi yaratır. Günde 2 kaşık keten tohumu tüketen kişilerde bel çevresinde zayıflama ve kilo kaybı görüldüğü tespit edilmiştir. Ayrıca iyi bir antioksidan deposu olan keten tohumu bunun yanı sıra kalp ve damar sağlığını korumakta da etkin bir görevi bulunmaktadır.
Sindirimi düzenleyen keten tohumu kabızlık sorununuz için de çok faydalı olacaktır.
Kan şekeri kontrolünü ve insülin duyarlılığına da iyi gelen keten tohumu ayrıca kansere yakalanma riskinizi de azaltabilmektedir.
Keten tohumunda bulunan linolenik asit kronik iltihabı azaltarak kemik kaybını ve osteoporoz riskini azaltmaktadır.
Aynı zamanda tiroit üzerine etkisi olan keten tohumu öğütülmüş olarak günde 1 tatlı kaşığından fazla tüketilmemelidir.
Sonuç olarak beslenmenize keten tohumu eklemeyi unutmayınız. Keten tohumu ile birlikte chıa tohumu tüketmekte beslenmenizi zenginleştirecektir. Yoğurtlarınıza ,yulaf lapanıza ve salatalarınıza ekleyebilirsiniz. Öğütülmüş olarak 1 yemek kaşığı keten tohumu lif ve omega3 alımınız için idealdir.