EĞİTİM

Öğrencilere müjdeyi Cevdet Yılmaz verdi!

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, yurt dışında lisansüstü eğitim alan gençlere verilen bursun artışla birlikte kırtasiye ödeneği dahil Amerika Birleşik Devletleri’nde aylık bin 780 dolardan 2 bin 426 dolara, İngiltere’de aylık bin 200 sterlinden bin 646 sterline, Almanya’da ise bin 490 eurodan aylık bin 993 euroya yükseltildiğini açıkladı.

Yurtdışında MEB Bursuyla Eğitim Gören Lisansüstü Öğrencilerle Buluşma Programı'nda konuşan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, yurt dışında öğrenim gören öğrencilerin burs rakamlarını açıkladı. Yılmaz, yurt dışında lisansüstü eğitim alan gençlere verilen bursun artışla birlikte kırtasiye ödeneği dahil Amerika Birleşik Devletleri’nde aylık bin 780 dolardan 2 bin 426 dolara, İngiltere’de aylık bin 200 sterlinden bin 646 sterline, Almanya’da bin 490 eurodan aylık bin 993 euroya yükseltildiğini açıkladı.

“Cumhuriyetin ilk 10 yılında 400’den fazla öğrenci yurt dışına yüksek tahsil amacıyla gönderilmiştir”


Yılmaz, programda yaptığı konuşmada millet olarak 2,5 asırdan fazla bir süredir yurt dışına eğitim, öğretim ve bilgi-görgü amacıyla talebe gönderdiklerini belirterek, “Bunları da sizler gibi evlatlarımızın en başarılılarından, en parlak, en iştiyaklı olanlarından seçiyoruz. Osmanlı'da devletin duraklama ve gerileme dönemine girmesiyle birlikte önce Fransa’ya, ardından Almanya’ya öğrenci gönderdik. Sultan 3. Selim’le başlayan yurt dışında talebe okutma uygulaması, Cumhuriyetin ilanından sonra da devam etti. Nice eğitimli evladını kurban verdiği büyük bir savaştan zaferle çıkan yeni devletimiz, toparlanmak, yeniden ayağa kalkmak, kalkınma yolculuğunu devam ettirebilmek için yetişmiş insanlara ihtiyaç duyuyordu. Ekonomik bakımdan imkânlar çok kısıtlı olmasına rağmen Cumhuriyetin ilk 10 yılında 400’den fazla öğrenci yurt dışına yüksek tahsil amacıyla gönderilmiştir” diye konuştu.

“Bursiyer olarak yurt dışına gidip, şu an bakan, üst düzey bürokrat, Türkiye’ye hizmet eden pek çok kardeşimiz bulunuyor”


Cumhuriyetin ilk yıllarından 2002 yılına kadar yurt dışına devlet bursuyla giden öğrenci sayısının yaklaşık 10 bin civarında olduğu bilgisini veren Yılmaz, “Bu öğrencilerin çoğu ülkeye geri dönerek, millete şükran borcunu ödemek için farklı alanlarda başarılı çalışmalara imza atmıştır. Bir kısmı ise gittiği ülkelerde kalarak hayatlarını orada devam ettirmiştir. Bursiyer olarak yurt dışına gidip, şu an bakan, üst düzey bürokrat, kurum başkanı olarak Türkiye’ye hizmet eden pek çok kardeşimiz bulunuyor” ifadelerine yer verdi.

“Hükümetlerimiz döneminde yurt dışına burslu giden öğrenci sayısı 12 bindir”


Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan öncülüğünde 2002 yılından itibaren eğitime dair diğer tüm konular gibi yurt dışına öğrenci gönderme konusunda da özel önem ve öncelik verdiklerini belirten Yılmaz, “2006 yılında ‘5 yılda 5 bin öğrenci projesini’ başlattık. Böylece 2006’dan itibaren yurtdışına burslu gönderilen öğrencilerin sayısını ciddi oranda yükselttik. O günden bugüne kadar, hükümetlerimiz döneminde yurt dışına burslu giden öğrenci sayısı 12 bindir. Yani Cumhuriyet tarihi boyunca, program kapsamında giden 21 bin 500 öğrencinin yüzde 56’sını biz gönderdik” şeklinde konuştu.
Yılmaz, sadece kontenjanları artırmadıklarını, aynı zamanda programın kapsamı, içeriği ve imkânlarında ciddi iyileşmelere gittiklerini ifade ederek, öncelikle Türkiye’nin ihtiyaçları doğrultusunda hangi alanlarda daha fazla yetişmiş insan kaynağına ihtiyacı olduğunu tespit ettiklerini belirtti. Bu doğrultuda Türkiye’nin kalkınma hamlesine katkı verecek konulara önem verdiklerini söyleyen Yılmaz, enerji, savunma, havacılık, siber güvenlik, yapay zekâ, ilaç ve aşı çalışmaları gibi stratejik konuları belirlediklerini açıkladı.

“48 farklı ülkede 123 üniversite ve 40 farklı kamu kurumu adına toplam 3 bin 415 öğrencimiz bulunuyor”


Yılmaz, Türkiye’nin dış politika önceliklerine göre öğrenci gönderilen ülke yelpazesini genişlettiklerini sözlerine ekleyerek, “Avrupa ve Amerika’nın yanı sıra; Hindistan, Malezya, Brezilya, Güney Afrika, Tunus, Azerbaycan gibi stratejik ilişkilerimizin olduğu 50’den fazla ülke ve bölgeyi de listeye ekledik. Halihazırda 48 farklı ülkede 123 üniversite ve 40 farklı kamu kurumu adına toplam 3 bin 415 öğrencimiz bulunuyor” dedi.

“Devlet memuru olup burstan yararlanmak isteyen adaylar için istifa şartını kaldırdık”


Bursiyerlerin gittikleri ülkelerden döndükten sonra yaşadıkları en önemli sıkıntının kadro meselesi olduğunu belirten Yılmaz, şu ifadelere yer verdi:
“Kadro bulamama sorununu da yasal düzenlemeyle çözüme kavuşturduk. Adına gittikleri üniversitelerde eğitimlerine uygun kadrolara, kadro kısıdı aranmaksızın atanabilmelerini sağladık. Yani bir öğrenci döndüğü zaman üniversitesi ‘kusura bakma benim cetvelimde böyle bir kadro yok, seni alamam’ diyemedi artık. Yine yaptığımız kanun değişikliği ile devlet memuru olup burstan yararlanmak isteyen adaylar için istifa şartını kaldırdık. Dolayısıyla devlet memurları gidip bir tercih yapmak zorunda kalmadılar. Bursiyer olarak gittiklerinde devlet memurlukları düşmedi. Yurt dışında geçirilen sürelerin tamamının memuriyete sayılmasına imkân tanıdık. Daha evvel bursiyerlerimizin eş ve çocuklarının yurt dışındaki tedavi giderleri karşılanmazken, attığımız adımla bunu da çözdük. Bunu bizzat ben de yaşadım. Devlet Planlama Teşkilatı burslusu olarak gittim ben de yurt dışına. Eşimle birlikte gitmiştik, yeni evliydik ve gerçekten çok ciddi maliyetler vardı. Beni sigortalatmıştı kurumumuz fakat eşimin sigortası yoktu. Doktora sonrası uluslararası proje, araştırma veya yeni teknolojilerle ilgili çalışma yapacak öğrencilere ilave 2 yıl süre verilmesini sağladık. Daha bunların dışında öğrencilerimizin pek çok talebini karşıladık.”

“MEB burslusu öğrencilerimizin burs miktarını bulundukları ülkenin enflasyonuna bağlı olarak değişen oranlarda yükseltiyoruz”


Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın her zaman eğitimi hizmetlerin odağına koyduğunu ve Türkiye’nin içinden geçtiği zor günlerde bile eğitim harcamalarından kesintiye gitmediğini ifade eden Yılmaz, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Yurt dışında MEB bursu ile eğitim gören gençlerimizin kıymetinin ve yaşadıkları meşakkatli süreçlerin farkındayız. Eğitiminiz boyunca aklınızı maddi sorunlara değil bilimsel gelişime daha iyi odaklayabilmeniz için MEB burslusu öğrencilerimizin burs miktarını bulundukları ülkenin enflasyonuna bağlı olarak değişen oranlarda yükseltiyoruz. Yapılan bu artışla birlikte öğrencilerimiz, kırtasiye ödeneği ile dahil Amerika Birleşik Devletleri’nde aylık bin 780 dolardan 2 bin 426 dolara, İngiltere’de aylık bin 200 sterlinden bin 646 sterline, Almanya’da bin 490 eurodan aylık bin 993 euroya yükselmiş şekilde burslarını alacaktır. Böylece hiçbir öğrencimizi bulundukları ülkede enflasyona ezdirmeyecek bir artış yapmış olduk. Hepinize hayırlı olsun.”