Güncellenmemiş yazılımlara sahip para sayma makinelerinin ve ATM'lerin söz konusu sahte paralar için bir tepki vermediği kaydedildi. Bu durum üzerine döviz büroları, 50 dolarlık ve eski baskı beyaz 100 dolarlık banknotların alım ve satımını geçici olarak durdurmuş durumda.
SAHTE BANKNOTLARIN FOTOĞRAFI ASILDI
Özellikle Kapalıçarşı esnafının para sayma cihazlarında yazılım güncellemeleri yapmaya başladığı belirtiliyor. Ayrıca esnafın vitrinine sahte olan, kabul edilmeyecek banknotların fotoğraflarını da astığı dikkat çekiyor.
Döviz işlemlerinde büyük aksaklıklar meydana gelirken, uzmanlar vatandaşları dikkatli olmaları konusunda uyarıyor.
600 MİLYON DOLAR SAHTE BANKNOT İDDİASI
İddialara göre bu sahte paraların Türkiye'ye sokulması nedeniyle piyasada yaklaşık 600 milyon dolar değerinde sahte banknot bulunuyor.
“BİZDEN SAHTE PARA GEÇMEZ ”
Bursa'da kapalı çarşı esnafı Yüksel Durmuş, “30 yıldır bu işle uğraşıyoruz, şu anda piyasada 50 ve eski 100 dolarlık sahte banknotlar piyasada dolaşıyor. Biz devamlı makineleri güncelliyoruz şu anda bizim makinelerimizden bu paralar geçmiyor. Risk almamak için elimiz ile kontrol ediyoruz daha para sayma makineleri çıkmadan biz zaten elle kontrol ediyorduk bu anlamda da kendimiz uzmanız, bizden sahte para geçmez” şeklinde konuştu.
“BANKALAR KABUL ETMEYİNCE SORUN YAŞIYORUZ”
Bankaların döviz banknotlarını güncellediğini dolayısıyla eski banknotları kabul etmediğini söyleyen Durmuş,“Bankalar 50 dolar ve eski 100'lükleri güncellemişler ve almıyorlar şu anda bizde ise bazı dövizciler almıyorlar, almamasının sebebi ise sahtelik ile ilgili değil. Biz dövizi vatandaşa satıyoruz onlar bankalara yatırıyor. Bankacı almayınca geri geliyor ve biz o konuda sorun yaşıyoruz. O yüzden satışını gerçekleştiremediğimiz için şu anda almıyoruz. Tekrar almaya başlayacaktır diye inanıyorum” dedi.
9 ZANLI YAKALANMIŞTI
İstanbul başta olmak üzere birçok ilde 50 dolarlıklık banknotlarla sahte dolar endişesi sürüyor. Megakentte bir döviz bürosunun güvenlik kamerasına yakalanan zanlı sahte 50 dolarları piyasaya sürmeye çalışırken görüntülenmişti. Sahte dolarların Ortadoğu, Asya ve Balkanlar'da basıldığı iddia ediliyor.