200 sandalyeli parlamentonun üyelerinin belirleneceği seçim için Finlandiya Seçim Komisyonu, sandıkların yerel saatle 09.00’da açıldığını bildirdi.
NATO’ya üye olmasına günler kalan Finlandiya’da seçim anketleri, yarışın Başbakan Sanna Marin, muhafazakârlar ve sağ kesim popülistler arasında başa baş olabileceğini gösteriyor.
Son anketler, Ulusal Koalisyon Partisinin oyların yüzde 20,8'ini, Sosyal Demokrat Partinin yüzde 19,9'unu ve milliyetçi Gerçek Finler Partisinin yüzde 19'unu alacağını gösteriyor.
BBC’de yer alan değerlendirme Başbakan Sanna Marin’in Sosyal Demokratlar’ına en büyük rakibin sağdan geldiğini aktardı. Dört yıl süren muhalefetin ardından Petteri Orpo’nun muhafazakâr Ulusal Koalisyon Partisi’nin koalisyon kurma umutlarının yükseldiği aktarıldı.
Marin, 37 yaşında dünyanın en genç başbakanı olarak göreve başladığında, tamamı kadınların liderliğindeki beş partili koalisyona liderlik ediyordu.
Anket verileri hala yüksek olan Marin, yazın sosyal medyada yayılan içki içip dans ettiği video sonrası tartışmalara neden olmuştu.
NATO'ya üyelikte bir adım daha yaklaştı
Rusya’nın Ukrayna’da başlattığı savaşın ardından İsveç ile aynı anda NATO’ya üye olmak için başvuruda bulunan Finlandiya’nın Türkiye’deki NATO’ya katılım protokolü onayı bugün ResmÎ Gazete’de yayımlandı.
Finlandiya'nın NATO'ya katılımına ilişkin protokolün onaylanmasının uygun bulunmasını öngören kanun teklifi, 23 Mart'ta önce Dışişleri Komisyon'da ardından TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilmişti.
Öne çıkan siyasi partiler ve eğilimleri
Finlandiya'da Başbakan Marin liderliğindeki Sosyal Demokrat Parti, iktidardaki merkez sol partisi konumunda. Parti, Avrupa yanlısı politikalarıyla ön plana çıkıyor.
Riikka Purra liderliğindeki aşırı sağcı popülist hareket Gerçek Finler Partisi, göçmen karşıtlığıyla ön plana çıkıyor. Sosyal medya ve özellikle aktif TikTok uygulaması kullanımıyla genç seçmenler arasında popüler hale gelen siyasi parti, ırkçı söylemlerle suçlanıyor.
Petteri Orpo'nun başında olduğu sağcı ve muhafazakar Ulusal Koalisyon Partisi, şimdiye kadar hiçbir dönemde kadın lidere sahip olmamış tek ana akım Finlandiya partisi olarak dikkati çekiyor.
Finlandiya Maliye Bakanı Annika Saarikko liderliğindeki Merkez Parti'nin ekonomi ve tarım konusundaki vaatleri ön plana çıkıyor. Partinin en büyük destekçilerinin de kırsal kesimden olduğu ifade ediliyor.
"Finlandiya'nın Yeşilleri" olarak bilinen Yeşil Birliği, seçmenlerinin büyük bölümünü sosyal demokratlara kaptırmakla eleştiriliyor. Partinin lideri Maria Ohisalo, 2019-2021 yıllarında içişleri bakanı olarak görev yapsa da iz bırakan bir icraatı olmadığı için eleştiriliyor.
Mevcut hükümette eğitim bakanı olan Li Andersson liderliğindeki Sol İttifak'ın bu seçimde oylarını artırması bekleniyor.
Finlandiya'da ana akımda yer alan bu partilerin yanı sıra feminizmi destekleyen bir parti, hayvan hakları partisi ve çok sayıda yeni küçük parti de seçime katılacak.