ÖZEL HABER

Aybuke ULUSAN/Yağışlar birçok kentte sel ve yıkıma neden olurken, bu yağışların toprak için yararlı olmadığı bildirildi.

Son günlerdeki yağışın, toprak için yararlı olmadığını dile getiren Ziraat Yüksek Mühendisi Mehmet Koç, kuraklığın son bulması için neler yapılması gerektiğini ve yaşanan problemin en çok hangi ürünleri vuracağını açıkladı.

Ziraat Yüksek Mühendisi Mehmet Koç, doğru bilinen yanlışları anlattı.

photo_5809719003814411074_y

Şiddetli yağış toprağa etki etmez

Kışın kar yağışı olmadığı için, toprağın kuru olduğunu açıklayan Koç, “Kışın kar yağmadı, toprak fazlasıyla kuru. Bu yağışlar toprak için iyi değildir. Şiddetli yağmur toprağa etki etmez, yavaş ve uzun süren yağışlar mahsule ve toprağa iyi gelir. Bu yıl kar yağışı neredeyse hiç olmadı, kuraklığın son bulması için yağmurdan önce kar gereklidir” dedi.

Bakanlık tespit değerlendirmesi yapıyor

3 ili vuran selden dolayı yaşadığı üzüntüyü dile getiren Mehmet Koç, “Yaşanan kayıplarımızdan dolayı fazlasıyla üzgünüm. Böyle bir felaketin bir daha tekrarlamamasını dilerim. Sel, toprağa da zarar verdi. Özellikle o kesimlerde yoğun bir şekilde görülen buğday tarlaları su altında kaldı. Bakanlık şuan tespit aşamasında, zararın ne kadar büyük olduğunu net bir şekilde bilmiyoruz. Sular tahliye ediliyor, her şey dinginleştiği zaman tespit değerlendirmesi tamamlanacaktır. Zararın ne olduğu o zaman kesinleşir” açıklamasında bulundu.

Hububat eksikliği ekmeğin fiyatını bile arttıracak!

Kuraklık ve selin etkileriyle ilgili bilgi veren Koç, şunları söyledi: “Doğuda yetişen hububat, (buğday, arpa vb.) kar yağışı eksikliğinden dolayı çok zor yetiştiriliyordu. Yaşanan selden sonra olanda, sular altında kaldı. Buğdayın fiyatı artacak doğal olarak bütün fiyatlar cep yakacak. Ekmeğin fiyatı kaç olur tahmin bile edemiyoruz. Konya da çok kötü bir durumda. Kar yağışı olmayacak denildiği için sulama yaptılar. Bir hafta sonra kar yağdı. Erken sulama zarar verir, hububatın önce karla kapanması, zararlı ve hastalıklı etkenlerini alır. Ne yazık ki bu, bu sene gerçekleşemedi.”

Kuraklığın giderilebilmesi için, neler yapılması gerektiği hakkında konuşan Ziraat Yüksek Mühendisi Mehmet Koç, “Çevremize çok dikkat etmemiz lazım. Temiz suları kirletmemek, özellikle plastik kullanımını azaltmamız gerekiyor. Kuraklık durduk yere olmadı, durduk yere de bitecek değil. Uzun yıllardır yapılan sorumsuzlukların, hataların birikmişliğidir bu. Etkilerin giderilmesi de uzun yıllar alacak. Çevre kirliliğine, plastik kullanımına ve su tüketimine çok dikkat etmeliyiz” ifadelerini kullandı.

photo_5809719003814411070_y

Özel jet kaynaklı karbon kirliliği yüzde 46 arttı! Özel jet kaynaklı karbon kirliliği yüzde 46 arttı!

Özellikle damlama sulama kullanılmalı

Yeraltındaki su kaynaklarının tükenmesindeki etkilerin altını çizen Mehmet Koç, sözlerini şöyle tamamladı: “Yeryüzündeki su kaynaklarının bitmesine etkimiz elbette ki var fakat bu doğal bir afettir. Yeraltındaki suların bitme sebebi ise bizleriz. Bilinçsiz ve yoğun sulama yapılıyor. Aşırı sulama su kaynaklarını tüketiyor, sanıldığı gibi toprağa da iyi gelmiyor. Salma sulama kesinlikle bitmeli, çiftçiler bilinçlendirilmeli. Yağmurlama sulama ve damlama sulama sistemine dönülmeli. Özellikle damlama sulama en sağlıklısı her koşulda budur.”