GÜNDEM

Sözleşmeli Er ve Erbaşlar verilen sözün tutulmasını bekliyor!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, sözleşmeli personele kadro müjdesi vermesinin ardından, gözler sözleşmeli Er ve Erbaşlara çevrildi. Türk Silahlı Kuvvetleri’nde görev yapan yüzlerce sözleşmeli Er ve Erbaşa verilen ‘memurluk hakkı’, kanun yoluyla çıkmasına rağmen hala hayata geçirilmedi.

ÖZEL HABER

Aybuke ULUSAN/ Er ve Erbaşların sesini duyurmak için mücadele eden Sözleşmeli Er ve Erbaş Derneği (SÖZPER-MALUL-DER) Genel Başkanı Abidin Kocabuğa, verilen sözlerin yerine getirilmesini bir kez daha duyurabilmek adına, Yeni Journal’a konuştu.

Sözleşmeli Erbaş ve Erlerin, özlük haklarını savunmak için mücadele ettiklerini belirten Kocabuğa, “2018 yılında Eskişehir’de kurulan SÖZPER-MALUL-DER, Türk Silahlı Kuvvetleri’nde görev yapan yaklaşık 45 bin civarı Sözleşmeli Erbaş ve Erin; mali, sosyal ve özlük haklarını savunmak, bu yönde iyileştirmeler yapılmasını sağlamak amacıyla kurulmuştur” dedi.

Kocabuğa, Sözleşmeli Er ve Erbaşların, bu zamana kadar çözüme ulaşan ve giderilemeyen sorunları için, sorularımızı cevapladı.

-Sözleşmeli er ve erbaşların sorunları neler? Bu sorunlardan kaçı çözüme kavuştu?

Kocabuğa: Sözleşmeli Erlerimiz 23 Temmuz 2020 tarihine kadar, mesai bitimlerinde evlerine çıkamıyorlardı. Yaptığımız çalışmalar ve vekillerle görüşmelerimiz sonucu, eve çıkma kanunu tüm kuvvetlerde geçerli olmak üzere resmi gazetede yayınlandı. Hava ve Deniz Kuvvetlerinde bu kanun genel olarak uygulanmaktadır, ancak halen Kara Kuvvetlerinde, komutanlıklarca uygulamada sorunlar çıkmaktadır. Bu kanunun her kuvvette istisnasız uygulanmasının da üzerinde çalışmaktayız. Sözleşmeli Erlerimizin halen çözüme kavuşturulamamış sorunları var. 6191 Sayılı Sözleşmeli Er Kanunun düzenlenip Sözleşmeli Er ve Erbaş statüsünün Kadrolu Er ve Erbaş olarak değiştirilerek, rütbeli personelin tüm özlük haklarının şimdiki sözleşmeli erbaş ve erlere verilmesi gerekmektedir. Şuan sözleşmeli erbaş ve erlerin statüsü olmadığı için yükümlü erbaş ve erler ile karıştırılmaktadır. Bu sebeple kadrolu sözleşmeli er statüsü verilmese dahi sözleşmeli Er ve Erbaşları, askerlik yapan erbaş ve erlerden rütbe veya apolet işareti ile ayırmak gerekmektedir.

Canla başla terör bölgelerinde, operasyonlarda, yurt dışında görevini yapan, ülkemizin her bölgesinde ise görevlerini hakkıyla yerine getiren kahraman sözleşmeli erbaş ve erlerin maaşları, aynı yerlerde aynı görevleri yapan uzman erbaşlara kıyasla, oldukça düşüktür. Bu yüzden, şu anda verilen maaşlara iyileştirme çalışmalarının yapılması gerekmektedir. Yine bu iyileştirmenin yanında da ek gösterge ve derece kademe ilerleme hakkının verilmesi gerekmektedir. Uzman Erbaşlığa, Astsubaylığa ve Subaylığa geçiş yaşı şartı yükseltilmelidir. Geçiş yapan sözleşmeli erbaş ve erlerin tazminatları, kanunda geçen “Türk Silahlı Kuvvetleri’nden ayrılma şartı ile ikramiyeleri ödenir” ibaresi kaldırılarak kuvvet ve bakanlık ayırt edilmeden ödenmelidir.

 

-Bugüne kadar Meclise kaç tane önerge yolladınız, sorunlarınıza ilişkin kaç yönetmelik çıktı?

Kocabuğa: Sözleşmeli Erlerimizin tüm sorunlarını, milletvekillerimizle yaptığımız görüşmeler sonucunda Meclise duyurduk ve TBMM Genel Kuruluna sunuldu. Yukarıda belirttiğimiz taleplerimiz gerçekleşti, şuan halen uzmanlığa geçiş şartının 3 görev yılını tamamlama şartından 2 yıla düşürülmesi komisyonda bekliyor. Bunun sonuçlanmasını bekliyoruz.

-Sözleşmeli Erler 3 yıllık hizmet süresini tamamlamadan, farklı bir hizmet koluna geçemiyor. Bununla ilgili çalışmanız var mı?

Kocabuğa: Uzmanlığa geçiş şartının 3 görev yılını tamamlama şartından, 2 yıla düşürülmesi komisyonda bekliyor. Bunun olumlu bir şekilde sonuçlanmasını bekliyoruz.

-7 yıllık hizmet süresinin ardından, sözleşmeli erlere vaat edilen kamuda istihdam ne durumda?

Kocabuğa: 12 Mayıs 2023 tarihinde resmi gazetede yayınlanan yönetmelik ile 7 yıl Sözleşmeli Er ve Erbaş olarak görev yapan sözleşmeli Erlerimizin görevlerinin sona ermesinin ardından memur olarak atanmalarını sağlayacak yönetmelik çıkmış durumda. Yönetmelik çıktığı tarihten itibaren 60 günlük bir süre verilmiş bu yüzden ilgili bakanlıkların memurluk kadrolarını açıklamasını ve atamaların yapılmasını bekleme durumundayız.

-Sözleşmeli erler kendi görev kollarına kadro istiyor. Bununla ilgili çalışma yürütecek misiniz?

 

Kocabuğa: 6191 Sayılı Sözleşmeli Er Kanunu düzenlenip, Sözleşmeli Er ve Erbaş statüsünün kadrolu olarak değiştirilerek, rütbeli personelin tüm özlük haklarının şimdiki sözleşmeli Er ve Erbaşlara verilmesi gerekmektedir.

 

-Bunların yanı sıra, sözleşmeli erlerin özlük haklarının iyileştirilmesi ve zat-i tabanca hakkı ne durumda?

Kocabuğa: TBMM’de yeni yasama döneminde birçok talebimiz olacak. Ancak öncelikli olarak maaşlarda iyileştirme, kadro hakkı ve tabanca taşıma hakkı olacak ve yine bu hakların verilmesi için de milletvekillerimizle görüşmeler gerçekleştirerek taleplerimizin TBMM genel kuruluna sunulmasını sağlamak olacak.