GÜNDEM

"NATO’nun kurulmasından bu yana ittifak topraklarında yaşanan en ölümcül felaket"

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Türkiye'de 10 ili etkileyen Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından Türkiye'ye geldi. Stoltenberg, Türkiye'deki 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremlerle ilgili açıklamasında "NATO’nun kurulmasından bu yana ittifak topraklarında yaşanan en ölümcül felaket" ifadesini kullandı. 

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, ortak basın toplantısı düzenliyor. 

Çavuşoğlu, basın toplantısında Stoltenberg'in deprem bölgelerine ziyaret gerçekleştireceğini açıkladı. Çavuşoğlu, şunları söyledi:

"Stoltenberg, Cumhurbaşkanımız ile görüştükten sonra bölgeye gidecek. Orada Milli Savunma Bakanı Akar ile görüşecek, deprem bölgesini ziyaret edecekler. NATO'nun sağlayacağı barınma merkezlerinin hazırlıklarını yerinde inceleyecekler.

Bugün, Ukrayna'daki savaş, tahıl anlaşmasının uzatılması gibi gündeme ilişkin konuları da görüştük. İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliğine ilişkin beklentilerimizi dile getirdik. NATO'nun daha güçlü hale gelmesi için Türkiye olarak gerekli desteği vermeye devam edeceğiz."

NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, Türkiye'deki depremler sonrası baş sağlığı mesajını yinelediği konuşmasında şunları söyledi:

“Sayın Bakan Çavuşoğlu, sevgili dostum Mevlüt sizi bir kere daha görmek büyük bir mutluluktu. Aynı zamanda ittifakımıza göstermiş olduğunuz güçlü şahsi taahhütten dolayı teşekkür etmek istiyorum.Deprem felaketi sonrasında Türkiye ve Suriye’ye dayanışma mesajları vermek için burada bulunuyorum. NATO’nun kurulmasından bu yana ittifak topraklarında yaşanan en ölümcül felaket. en ölümcül felakettir. NATO adına en derin baş sağlığı dileklerimi iletmek istiyorum. Türkiye’deki ilk acil durum faaliyetlerini gerçekleştiren kişilerin cesaretini de alkışlamak istiyoruz. Bu yıl Bakanlar Komitesi Toplantı’mızda bir saygı duruşunda bulunduk, ihtiyacınız olduğu anda NATO Türkiye ile birlikte bulunmaktadır. "

"Türkiye'ye farklı ülkelerden arama kurtarma ekipleri gönderildi. NATO müttefikleri destek vermeye devam edecek. NATO'nun sahada çalışan bir ekibi var. Bu müttefiklerin Türkiye'yi güçlü bir şekilde destekleme zamanı.

"NATO'nun bütün ülkelerinde insanlar milyonlarca euroluk bağış kampanyası düzenliyor. Aday ülkeler Finlandiya ve İsveç'in çabaları da çok önemli. 

NATO yerinden edilmiş binlerce insan için konaklama imkanı sağlamaya çalışıyor. Zaman müttefiklerin yanyana durup Türkiye'yi güçlü bir şekilde destekleme zamanı."

Stoltenberg: İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliğini onaylamanın zamanının geldiğini düşünüyorum

Stoltenberg, İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyelik sürecine ilişkin açıklamasında "Her iki ülkenin başvurusunu onaylamanın zamanının geldiğini düşünüyorum" dedi. Stoltenberg'in açıklamalarının devamı şöyle: 

"Her iki ülkenin başvurusunu onaylamanın zamanının geldiğini düşünüyorum. İki ülke de son derece önemli adımlar attılar üçlü mutabakattan bu yana. Özellikle silah ihracatıyla ilgili kısıtlamaları kaldırdılar, terörizme karşı işbirlikle ilgili daha fazla adım attılar. İsveç aynı zamanda anayasasını değiştiriyor. Bu anlamda ben aslında onaylama zamanının geldiğine inanıyorum. Hem İsveç hem Finlandiya’nın başvurusuyla ilgili. Türkiye’nin de son derece meşru güvenlik endişeleri olduğunu biliyorum. Bu nedenle üçlü mutabakatın önemli bir boyutu terörizmle ilgiliydi. NATO için terörizmle mücadele en önemli konulardan bir tanesi. İttifakın içerisinde İsveç ve Finlandiya’nın dahil olması durumunda uluslararası terörle mücadele kapasitemizin artacağına inanıyorum. 

Ben her ikisinin de şu aşamada onaylanabileceğini düşünüyorum. Temel konu birlikte onaylanıp onaylanmamaları değil, temel konu üyeliklerinin onaylanması. 

Kuranı Kerim’in Stockholm’de yakılmasının Türkiye’de byüük reaksiyonlar ortaya çıkardığını biliyorum. Kutsal kitap yakılmasının utanç verici bir fiil olduğunu düşünüyorum. Müslümanların duygularını anlıyorumi. Güçlü bir şekilde şiddetle kınadım. Aynı zamanda İsveç’in buna benzer başka fiilleri engellemesinin de önemli olduğunu düşünüyorum. İsveç hükümetinin bu fiili net bir şekilde kınamış olmasının da olumlu olduğunu düşünüyorum. Utanç verici ya da provokatif olabilen bütün fiiller gayrihukuki değil ancak net bir şekilde burada bir konum ortaya koyduğuna inanıyorum. İsveç ve Finlandiya’nın politikalarınn Türkiye’nin endişelerini anlayan ve aynı zamanda tanıyan adımlar olduğunu düşünüyorum. Bu Türkiye Cumhuriyeti’nin kararı olacaktır. Kendi içinde Türkiye’nin kararıdır bu. Bu aşamada Türkiye bu katılım belgelerini onaylayıp onaylamayacağına kendisi karar verecektir. "

Çavuşoğlu: İstediğimiz somut adımları göremedik

İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyelik başvurusuna ilişkin Türkiye'nin değerlendirmelerini paylaşan Çavuşoğlu, şunları söyledi:

"Cumhurbaşkanımızın açıklaması Finlandiya'nın üyelik sürecini ayrı bir şekilde değerlendirebiliriz anlamına geliyor. Türkiye'ye verilen sözlerin sadece sözle değil uygulamada da karşılanması gerekiyor. Jens'e biz Türkiye olarak her zaman saygı duyuyoruz. Bu iki ülke bazı adımlar attı. Olumlu atılan adımları inkar etmiyoruz. Özellikle İsveç'in bu mutabakat zaptının yükümlülüklerini tamamen yerine getirdi demek gerçekçi bir yaklaşım olmaz. İstediğimiz somut adımları görmedik. Anayasa değişikliği yaptılar. Terörizmin finansmanı, insan devşirme ve propaganları engellemek için yaptılar. Kanun değişti ama PKK'nın faaliyetleri aynı şekilde devam ediyor. Nasıl DAEŞ'in propagandasına izin vermiyorlarsa PKK'yı da engellemeleri gerekiyor.

Anti-semitizm de insanlık suçudur, İslam düşmanlığı da insanlık suçudur. Bu konuda her ülkenin normlarına göre değil genel bir kurala göre adım atmalıyız"