Murat KARATAŞ’ın Özel Haberi
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin yaptığı çağrı ve artından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın desteklediği ‘Terörsüz Türkiye’ girişimleri ile ilgili çalışmalar sürüyor.
Bahçeli’nin çağrısının ardından, DEM Partili yetkililerden oluşan İmralı Heyeti, Öcalan, MHP, AK Parti ve diğer partiler ile bir araya geldi. Terörsüz Türkiye Yüzyılı takvimi sadece Türkiye’yi ilgilendiren bir işleyiş değil, aynı zamanda Suriye, Irak hatta İran’ı da yakından ilgilendiren bir denklem hâline geldi.
Terörsüz Türkiye çalışmaları adım adım ilerlerken, terör bittiğinde, devletin terörle mücadeleye destek için görev verdiği ve sayıları ortalama 60 bini bulan güvenlik korucularının ne olacağı merak konusu oldu.
İlk zamanlarda kendilerine ‘Geçici Köy Korucusu’ ismi verilen terörle mücadelenin önemli unsurlarından biri olan koruculara, daha sonra yasa ile ‘Güvenlik Korucuları’ ismi verildi. Korucuların ismi, zaman zaman istenmeyen olaylarla da anıldı.
Devletin verdiği silahla şantaj, mala el koyma, zorla tecavüz ve cinayet gibi adli olaylara karışan bazı korucular, yargılandıkları davalarda büyük cezalara çarptırıldı.
Faaliyet alanları
Peki devletin silahlandırıp, görevlendirdiği güvenlik korucularının görev ve faaliyet alanları neydi?
Köy halkının canına, ırzına, malına ve tasarruf emniyetine tecavüz edenleri belirlemek, bunları takip etmek, köy muhtarına ve en yakın jandarmaya en seri vasıtayla bildirmek, kaçmalarını, saklanmalarım önlemek, köy halkının ve köyün zabıta görevlilerinin de yardımıyla yakalamak
Suç işlenirken veya işlendikten sonra, henüz izleri kaybolmadan sanıkları yakalamak, adli kolluk işleri ile ilgili olaylarda, delillerin kaybolmamasını sağlayacak tedbirleri almak.
Yangın, sel, deprem, toprak kayması, çığ gibi tabi afetleri bilgi edindiğinde, köy muhtarına ve en yakın jandarmaya haber vermek, köyde bulunan eski hükümlülerin, sabıkalı ya da şüphelilerin iş ve ilişkilerini araştırmak, asker ve yoklama kaçaklarını takip etmek, bunlar hakkında elde ettiği bilgileri muhtara veya jandarmaya bildirmek, bağ, bahçe ve yolları, içme suyu tesisleri ile trafo ve köy orta malları, su kuyuları, su setleri ve kanallarına ve benzeri köy tesislerine yönelik her türlü tecavüzleri önleyecek tedbirleri almak ve bu gibi tesislerin korunmasında genel ve özel kolluk kuvvetlerine yardımcı olmak.
‘Silah ve Zor Kullanma Yetkileri’ ise şöyle:
Köy korucuları kendilerine verilen görevlerin ifası sırasında aşağıdaki hallerde silah kullanabilirler. Görevini yaparken kendisine saldıran ve hayatını tehlikeye koyan kimselere karşı hayatını korumak için mecbur olursa, görevini yaparken ahaliden bir kimsenin can veya ırz tehlikesi altında kaldığını görür ve onu kurtarmak için başka çare bulamazsa, cürmü meşhutta (yani yapılırken veyahut yapıldıktan sonra henüz izi meydanda iken) bir cinayetin failini yahut maznun bir şahsı yakalamak istediği halde, o kimse silahla karşı koyarsa, tutulan bir cani kaçar ve "dur" emrini dinlemez ve onu tekrar yakalamak için silah kullanmaktan başka çare bulunmazsa, eşkıya takibi sırasında yatak olan yerlerden şüpheli bir adam çıkar ve korucunun "dur" emrine itaat etmeyip kaçarsa. yukarıda sayılan hallerden başka korucu silahını kullandığından dolayı ceza görür. Korucu silah kullanmaya mecbur olduğu zaman bile mümkün mertebe öldürmeksizin yaralayarak tutmaya dikkat eder.
Korucuların hizmet ve faaliyet alanları böyle iken, Türkiye genelinde 60 bine yakın güvenlik korucusu bulunuyor ve çoğunluğu devletten asgari ücret alıyor.
Terör biterse korucular ne olacak?
Güvenlik korucularının büyük kısmı, Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde görev yapıyor. Sayıları 60 bini bulan ve yıllar önce federasyon çatısı altında toplanan bu silahlı güç, terörün bitmesi durumunda, bulundukları bölgede farklı alanlarda istihdam edilecek gibi görünüyor.
Bu istihdam alanlarından biri de, AFAD. Türkiye'nin deprem açısından riskli illeri arasında yer alan Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerindeki illerde, güvenlik korucularına eğitim verilmeye başlandı.
Güvenlik korucuları, aldıkları teorik ve uygulamalı eğitimlerle İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğünün (AFAD) arama kurtarma görevlerine katılmaya hazırlanıyor.
Koruculara, AFAD tarafından arama kurtarma, ilk yardım, olay yönetimi ve koordinasyonu, çadır kurulumu, psikososyal destek gibi konularda teorik ve uygulamalı eğitim veriliyor.
Güvenlik korucuları, uzmanların verdiği teorik eğitimlerin ardından sahada gerçekleştirdikleri tatbikatlarla deneyim kazanıyor. Eğitimlerle afet bölgesinde görev yapma kabiliyetine ulaşan güvenlik korucuları, ihtiyaç halinde il dışında da görev alacak.