GÜNDEM

Yağışlar tarımda hastalığa yol açıyor! Fiyatlarda indirim olmayacak!

Sağanak yağış şehirleri göle çevirmeye devam ederken, susuzluktan şikayet eden tarım üreticileri, son yağışlardan nasıl etkilendi? Ziraat Yüksek Mühendisi Mehmet Koç, Türkiye’deki sağanak yağışların yarattığı etkiyi Yeni Journal’a değerlendirdi.

ÖZEL HABER

Aybuke ULUSAN/ Su baskınları birçok kentte sele, heyelana ve yıkıma neden olurken, mahsuller de yağışlardan fazlasıyla etkilendi. Ziraat Yüksek Mühendisi Mehmet Koç, özellikle son bir aydaki yoğun yağışın, kuraklığın bitmesi için yeterli olmadığını belirtti.

‘Yağış arttı diye düşünce değişmesin, kuraklık devam ediyor!’

Tarımdaki yanlış sulama yöntemlerinin, su israfı olduğunu belirten Koç, “Son zamanlarda artan yağışlar düşünceyi değiştirmesin. Kuraklık problemimiz hala devam ediyor ve önümüzdeki sürece göre de, 3-4 sene daha sürebilir. Herkes, özellikle de üreticiler su kullanımına çok dikkat etmelidir. Günümüzde hala yağmurlama sulama yöntemini kullanan kişiler var, bu caniliktir. Bu yöntem hem büyük bir su israfı hem de toprağa ve mahsule zarar veren bir tekniktir. Doğru olan sulama tekniği damlama sulamadır. Bu yöntem üretimi daha verimli ve sağlıklı bir hale getirmenin yanı sıra su tüketimini de minimumda tutar” ifadelerini kullandı.

Sarı pas hastalığına dikkat!

Koç, “Yağışların artmasıyla birlikte, başta hububat olmak üzere, birçok üründe hastalıklar meydana gelmeye başladı. Sarı pas hastalıkları hububata oldukça büyük zararlar verirken, üreticiler zararı giderebilmek için sürekli ilaçlama yapmaya başladı. Trajikomik bir olayda olsa durumun vehametini geçtiğimiz günlerde gündeme gelen ‘yağmur yağmama duasına çıkan’ insanlarımız ortaya koyuyor”  dedi.

Fiyatlar ne çoğalır ne azalır!

Sağanak yağışın tarım alanlarını göle çevirdiğini söyleyen Koç, “Yağışlar kontrolsüz ve şiddetli olduğu için, birçok yer gibi tarım alanları da göle döndü. Haliyle mahsul fazlasıyla zarar gördü. Normal şartlarda kış ayının bitimiyle üretim artar ve fiyatlarda azalma olurdu. Bu sene hem üretimdeki giderlerin artması, hem de yağışların yol açtığı zararın karşılanabilmesi için, pazar ve market fiyatlarında bir indirim beklemiyoruz. Özetleyecek olursak, bu sene ne zam göreceğiz ne de indirim. Fakat tarım bölgelerinde sular çekildikten ve mahsul ortaya tam olarak çıktıktan sonra, zarar görmeyen ürünlerde azda olsa bir ucuzlama söz konusu olabilir” diye konuştu.

Pazarda fiyatı yükselen ürünlerin asıl sebebi!

Pazar fiyatlarındaki asıl yükselişin sebebini anlatan Mehmet Koç, sözlerini şöyle tamamladı: “Yurt içinde tüketilen ürünlerin fiyatı genellikle sabit kalır. Fiyatı artanlar, ihracata giden ürünlerdir. Giderlerimizdeki en büyük problem budur, en basitinden her yemeğin olmazsa olmazı domates. İhracat ürünü olduğu için fiyatı sürekli yükseliştedir.”