Yeni Ankara Adalet Sarayı'nın temeli, Adalet Bakanı Yılmaz Tunç ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum'un katıldığı törenle atıldı.
Bakan Tunç, Yenimahalle'de yapımına başlanan yeni Ankara Adalet Sarayı'nın temel atma törenindeki konuşmasında, Ankara'ya yaraşır, çağın gereklerine uygun, modern ve donanımlı adalet binasına kavuşmanın ilk adımını attıklarını belirterek, adalet binasının Ankara'ya ve yargı teşkilatına hayırlı olmasını diledi.
2002'de 78 olan müstakil adliye sayısını 366'ya çıkardıklarını kaydeden Tunç, adliye binalarının teknolojinin tüm imkanlarıyla donatıldığını söyledi.
Tunç, adaletin tecellisi, adalete erişim ve güvenilir adalet sisteminin tesisi noktasında reformlar yapmaya devam edeceklerine vurgu yaptı.
"Yeni Yargı Reformu Strateji Belgemiz ekimde kamuoyuyla paylaşılacak"
Yeni Yargı Reformu Strateji Belgesi'yle ilgili hazırlıkların son aşamaya geldiğini bildiren Tunç, şu ifadeleri kullandı: "Yeni Yargı Reformu Strateji Belgemiz, Türkiye Yüzyılı'nın ilk belgesi olacak. İnşallah ekim ayı içerisinde Sayın Cumhurbaşkanımız, hazırladığımız Yargı Reformu Strateji Belgesi'ni kamuoyuyla paylaşacak ve oradaki hedefleri birer birer gerçekleştirmek için canla başla çalışacağız. Vatandaşımızın, adaletin tecellisi noktasındaki her türlü ihtiyacını karşılamak ve gecikmeyen bir adalet sistemini tesis etmek, öngörülebilir, güvenilir adalet sistemi için hep beraber üstün bir gayretin içerisinde olacağız. Belgemizin hayırlı olmasını diliyorum. Bununla da yetinmeyeceğiz. Sonrasında yine Türkiye Yüzyılı İnsan Hakları Eylem Planı'yla ilgili hazırlıklarımız da devam ediyor. İnşallah Dünya İnsan Hakları Günü'nde, aralık ayı içerisinde de İnsan Hakları Eylem Planımızı Sayın Cumhurbaşkanımız kamuoyuyla paylaştıktan sonra oradaki hedefleri de birer birer gerçekleştirmenin gayreti içerisinde olacağız."
Etkin bir insan kaynağının, yargının gecikmeden gerçekleşmesi ve güvenilir olabilmesi için önemli olduğunu aktaran Tunç, bu kapsamda hakim ve savcı sayısının 25 bine yaklaştığını kaydetti.
Adli hizmetlerin hızlandırılmasına yönelik çalışmalar
Bazı mahkemelerde yargılamaların uzadığının farkında olduklarını belirten Tunç, iş yoğunluğunun fazla olduğu yerlerde adli hizmetlerin hızlandırılmasına yönelik çalışmaları sürdürdüklerini anlattı.
Bakan Tunç, 2002'de adli yargıda 3 bin 581 olan mahkeme sayısını 7 bin 133'e çıkardıklarını dile getirerek, "2016'dan bu yana yargı sistemimiz üç dereceli bir sisteme geçti. Özellikle yargı hatalarını en aza indirmek ve hukuki denetim anlamında bir mağduriyete neden olunmamasını sağlayan istinaf mahkemelerinin kurulmasını da önemli bir reform olarak hayata geçirdik. İstinaf mahkemelerimizin sayısını 17'ye yükselttik. Bölge idare mahkemelerimiz 9 bölgede faaliyetlerini sürdürmeye devam ediyor. İstinaf mahkemelerimizin devreye girmesiyle beraber Yargıtay ve Danıştayımızın da iş yükü azaldı." diye konuştu.
Yargı mensuplarına yönelik eleştirilere tepki
Bazı istisnai kararlardan yola çıkarak yargının tümünü töhmet altında bırakan birtakım açıklamalar yapıldığını ifade eden Tunç, şöyle devam etti: "25 bin hakim ve savcımız var. Yılda 12 milyon karar veriyorlar ve bu kararlar, istinafın, temyizin, Anayasa Mahkemesinin denetimine tabi. O karardan yola çıkarak 'Adalet yok, adalet nerede' şeklindeki eleştirilerin haksız olduğunu söylüyoruz. Yargımızın yıpratılmasına müsaade etmeyiz. Yargımızın vermiş olduğu hatalı kararların düzeltilmesiyle ilgili olarak, yargı bağımsızlığı ve tarafsızlığı içerisinde her türlü gayret gösterilir. Ama bir karardan yola çıkarak 25 bin hakim ve savcımızı, avukatlarımızı töhmet altında bırakacak açıklamalara da hoş bakmayız, müsaade etmeyiz."
Ankara'daki adliye binalarının dağınık olduğuna işaret eden Tunç, "Avukatlarımız, hakim ve savcılarımız, vatandaşlarımız özellikle mahkemeleri bulmakta ve dilekçeleri ulaştırmakta sıkıntı çekiyorlar. Bu bölünmüş, parçalanmış yapıyı bizim tek çatı altında birleştirmemiz gerekiyordu. Ankaramızda yüksek mahkemelerimizin tamamı modern binalara kavuştu, şimdi sıra Ankara Adalet Sarayımıza geldi." dedi.
Bakan Tunç, yapılacak adalet sarayının 745 bin 900 metrekare alana sahip olacağını, içinde 1382 hakim ve cumhuriyet savcısı odası, 588 duruşma salonu ve 4 bin 180 araçlık otoparkın yer alacağını kaydetti.
Yeni anayasa vurgusu
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliğinde 22 yıldan bu yana adaletten güvenliğe, eğitimden sağlığa, sosyal politikalardan kültüre kadar her alanda güçlü insan için çalıştıklarını vurgulayan Tunç, sözlerini şöyle sürdürdü: "Sadece ülkemizin fiziki kalkınmasını değil, özellikle yüksek standartlı bir demokrasiye kavuşması için de çok önemli mesafeler aldık. Temel hak ve özgürlükleri güçlendirdik, hak arama yollarını artırdık. Önemli yapısal dönüşümleri de sağladık. Özellikle Anayasamızdaki vesayetçi anlayışı ortadan kaldırmaya yönelik yapısal dönüşümleri sağladık. Tüm reformlar, iyileştirmeler elbette ki Anayasamızdaki vesayetçi ruhu azaltmaya yetti ama tamamen ortadan kaldırdığımızı söyleyemeyiz. Türkiye Yüzyılı'na başladığımız şu günlerde demokratik, sivil, katılımcı, herkesin içinde kendini gördüğü, temel hak ve özgürlükleri daha da tahkim eden yeni bir anayasaya ihtiyacımız var. Milletvekillerimiz, inşallah bunu yeni dönemde büyük bir uzlaşmayla gerçekleştirdiğinde ülkemiz, Türkiye Yüzyılı'na yeni, demokratik bir anayasayla yoluna devam eder ve milletimize olan bu borcu da yerine getirmiş oluruz."
Konuşmaların ardından yapılan dua sonrası Bakanlar Tunç ve Kurum ile protokol üyeleri, butona basarak yeni adliye binasının temel atma çalışmalarını başlattı.