İkili görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın açıklamasında konuşan Miçotakis, Erdoğan'ın 6 yıl aradan sonra Atina'ya gerçekleştirdiği ziyaretin, iki tarafın ilişkilerinde yeni yaratıcı yollar aradığını gösterdiğini ifade etti.

Miçotakis, bu 6 yıllık süreçte salgın, Avrupa'da savaş ve büyük doğal afetler gibi birçok sorunun yaşandığını, endişe verici bölgesel çatışmaların da vuku bulduğunu söyledi.

İkili ilişkilerde de dönem dönem dalgalanmalar yaşandığına işaret eden Miçotakis, son aylarda iki ülkenin sakin bir süreçte yol almasının önemine dikkati çekti.

Miçotakis, "Yunanistan ve Türkiye barış içinde yaşamaya mecburlar. Anlaşmazlıklarını ortaya koyacak samimi şekilde görüşecek ve sürekli çözüm arayacaklar. Bu fikir ayrılıklarında yakınlaşma olmasa da gerginlik de oluşmamalı." dedi.

"Diyoloğa devam"

Temmuzda Vilnius'ta Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşmesinde bu doğrultuda işbirliği arayışıyla tekrar iletişim kanallarının açılmasına karar verdiklerini hatırlatan Miçotakis, iki ülke dışişleri bakanlarını bu süreci yönlendirmeleri için görevlendirdiklerini kaydetti.

Miçotakis, belirlenen yol haritasının siyasi diyalog, pozitif gündem ve güven artırıcı önlemler olmak üzere üç unsurdan oluştuğunu belirterek, iki taraf arasındaki görüşmelerin de tüm bunların sonucunda son derece olumlu bir iklime girdiğini vurguladı.

Son altı ayda Cumhurbaşkanı Erdoğan ile üçüncü kez bir araya geldiklerine dikkat çeken Miçotakis, bugünkü Türkiye-Yunanistan Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi (YDİK) toplantısının da bu ortak çabaların bir devamı olduğunu dile getirdi.

Miçotakis, enerji, eğitim, spor, ticaret, teknoloji, turizm gibi alanlarda işbirliği anlaşmalarının devam edeceğini belirterek, iki ülke arasındaki ticaret hacminin 5 milyar avroyu aştığını ve 5 yıl içinde 10 milyon avroyu aşmasının gerçekçi bir hedef olduğunu ifade etti.

Göç sorununun da ele alındığına işaret eden Miçotakis, iki ülkenin bu konudaki işbirliğini daha da artırabileceğini söyledi.

Türk vatandaşları 7 gün adaları ziyaret edebilecek

Miçotakis, "Yunanistan’ın (Türkiye'nin) Avrupa Birliği (AB) üyelik sürecini istikrarlı şekilde desteklemesine ilişkin ülkemiz Avrupa müktesebatı çerçevesinde (Türk vatandaşlarına) vize kolaylığı sağlanmasını destekliyor ki Türkiye’nin genç nesilleri, bilim insanları, iş insanları, öğrenciler Avrupa’yla daha yakın ilişkiler kurabilsin. Ayrıca Yunanistan Türk vatandaşlarının ve ailelerinin tüm yıl boyunca 7 gün 10 adamızı ziyaret edebilmeleri için imkan sağlanmasını AB Komisyonundan talep etti ve bunu sağladı." dedi

Hangi adalar vizesiz gezilebilecek?

Yunanistan’ın Göçten Sorumlu Bakanı Dimitris Kairides’in açıklamasına göre anlaşmanın geçerli olduğu adalar:

Sakız Adası

Midilli Adası

Rodos Adası

Samos Adası

Kos Adası

Meis Adası

Patmos Adası

Leros Adası

Kalimnos Adası

Simi Adası

Hangi tarihlerde geçerli olacak?

Yunan bakan bu anlaşmanın sadece yaz aylarını kapsamadığını bütün bir yıl boyunca geçerli olacağını söyledi. Kairides, “Rodos’un sahip olduğu turizme sahip olmayan adaları ilgilendiriyor. Rodos da buna dahil olacak, ancak charter seferleri olmayan, uluslararası uçuşları bulunmayan, örneğin Midilli gibi Ağustos ayında sadece küçük bir aile turizmine sahip olan adaların faydalanacağı çok şey var” dedi.

Netanyahu hakkında tutuklama emri! Netanyahu hakkında tutuklama emri!

Vize muafiyeti ne zaman başlayacak?

Tarih henüz belirlenmezken ilerleyen süreçte konuya dair ayrıntıların Dışişleri Bakanlığı tarafından açıklanması bekleniyor. 7 günlük vizenin Yunanistan için geçerli olmadığı sadece 10 Yunan adası için geçerli olduğu duyuruldu.