ÖZEL HABER
Volkan ESER/Haziran 2023'te yapılacak seçimlere hazırlıklar yoğunlaştı. AK Parti, yeni hamleleri devreye sokmayı planlarken, kira ve konut fiyatlarındaki rekor yükselişi engellemek için, “Cumhuriyet tarihinin en büyük sosyal konut projesi” diye duyurduğu, Toplu Konut İdaresi (TOKİ) tarafından gerçekleştirilecek projeye yönelik ilgi ile moral buldu. Parti yönetimi, ‘yeni ekonomik hamleler’le, “kararsızlar” saflarına geçen seçmeni, geri kazanma hesabını yapmaya başladı.
AK Parti bir yandan seçim hazırlıklarına hız vererek, hayat pahalılığı nedeniyle tepkili olan seçmeni kazanmaya dönük stratejiler ve sahada kullanılacak dil üzerinde çalışırken, diğer yandan da hem bürokraside, hem de parti içerisinde kapsamlı bir revizyona hazırlanıyor.
Ankara kulisleri bu aralar yine kaynıyor. Meclis kapalı olmasına rağmen, siyaset arenasında muazzam bir yoğun mesai yaşanıyor. Hem Cumhur İttifakı, hem de Millet İttifakı cephesinde, oldukça hareketli saatler yaşanıyor. Genel merkezler, milletvekilleri, il ve ilçe teşkilatları, deyim yerindeyse harıl harıl çalışıyor.
Türkiye, yakın zamanda yapılacak hem Cumhurbaşkanlığı, hem de Milletvekili seçim sürecine tam anlamıyla girdi. Bugüne kadar yapılan seçimlerden daha farklı ve daha çekişmeli geçeceği düşünülen seçimler için, hazırlık çalışmaları oldukça yoğunlaştı. Hem Cumhur, hem de Millet ittifakı birleşenleri, gerek teşkilat, gerekse de miting çalışmalarına hız verdi.
Değişimle yol alınacak
AK Parti, ciddi bir değişimle seçmenin karşısına çıkmayı hedefliyor. Yaklaşan seçimlere hızlı ve değişim gerçekleştirerek hazırlanan AK Parti’de, yoğun bir mesai var. Seçimlere giderken, yıpranan, yorgunluk belirtileri gösteren isimlerin, bulundukları görevlerinden alınması kararı masaya yatırıldı. Bir yandan parti içerisinde bir değişim hazırlığı içerisine gireceği konuşulan iktidar partisinin, diğer yandan da bürokraside özellikle kirliliğe ulaşmış, çıkar ve menfaat peşinde koşan, gerek üst düzey, gerekse de il bazlarında görev yapan bürokratların görevlerinden alınması için, düğmeye basıldı. Yakın zamanda yenilenme tartışmalarının odağındaki AK Parti’de, önümüzdeki süreçte yenilenmenin kapsamının en fazla kişisel düzeyde olacağı tahmin ediliyor. Yenilenmenin kısa vadede parti yönetiminde, teşkilatlarda ya da kabinede bir revizyon şeklinde gerçekleşeceği konuşuluyor.
Liberal-Demokratik ve Yerli-Milli
AK Parti, muhafazakar bir içeriğe sahip olmasına rağmen, form olarak liberal-demokratik bir söylemle siyaset yapmaya geçti. Bürokratik vesayetin geriletilmesi için çoğulculuğu, insan haklarını ve hukukun üstünlüğünü liberal bir perspektiften savundu. AK Parti laik-dindar ve Türk-Kürt ayrışmaları başta olmak üzere, toplumun belli başlı fay hatlarını yatıştıracak ve görünmez kılacak bir kimlik olarak ta, “ortak” medeniyet vurgusunu hayata geçirdi. Yerli-milli siyaset aynı zamanda AK Parti’nin yeni bir stratejiye geçiş yaptığını da ortaya koydu. AK Parti Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın etrafında şekillenen iktidar bloğunun içerisinde, yerli-milli siyaseti benimseyen milliyetçi bürokratlar, aydınlar ve iş dünyası da yerini aldı.
Öncelikli hedef gençler
AK Parti, 2023 seçimlerinde ilk defa oy kullanacak 6 milyon genç seçmen için yol haritasını belirledi. Seçime kadar lise son öğrencileri için ev ziyaretleri gerçekleşecek, Cumhurbaşkanı Erdoğan ise seçime kadar her ay bir gençlik buluşmasına katılacak. AK Parti yeni akademik yılda 207 üniversite önünde stant açacak. Gençleri ikna çalışmaları, 17-22 yaş arası ile 18-30 yaş arası üzerinden gerçekleştirilecek. İlk adım Büyükşehirlerde atılacak.