Begüm Sıla EREN'in Özel Haberi
SGK Emeklilik Sitemindeki yeni mağduriyetlere ilişkin ETT-DER bir manifesto ve basın bildirisi hazırladı.
E.T.T Derneği, TBMM'deki ilgili komisyonlar ve milletvekilleri ile görüşmeler yaparak konunun gündeme alınmasını sağlamayı hedefliyor. Dernek yetkilileri, emeklilikte adaletin sağlanması ve mağduriyetlerin giderilmesi için gerekli adımların atılmasını beklediklerini ifade etti.
Asıl hedeflerinin “Adil ve sürdürülebilir emeklilik sistemi için kapsamlı bir reform öncesinde 9.9.99 tarihinin meydana getirdiği tüm mağduriyetleri giderecek, kanun düzenlemesinin TBMM’de yasalaşmasını sağlayacak gerekli kamuoyu desteğini ivedilikle oluşturmak” düşüncesini benimseyen dernek, bazı görüşmelerde bulundu.
Yapılan görüşmeler çerçevesinde MHP Genel Merkezi'ne kabul edilen, Emeklilikte Tarihe Takılanlar Derneği (ETT-DER) temasları ile MHP Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Dr. İzzet Ulvi Yönter, MHP Genel Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Zühal Topçu, MHP Genel Başkan Başdanışmanı Merve Menekşe ile görüşülüp, derneğin faaliyetleri anlatıldığı ifade edildi.
Sunulan bildirgede, “7438 sayılı EYT yasasının hüsranla sonuçlanması, mağduriyetin daha dramatik hale gelindiği, halk nezdinde sosyal, psikolojik, olumsuz travmalara yol açtığı değerlendirilmiştir. Türkiye’de Sosyal Güvenlik alanında reform niteliğinde bir çalışma olmasının gerekliliği” konusuna ise dikkat çekildi.
Derneğin sunduğu çözüm çalışmasında ise, “Avrupa örneğinde olduğu gibi doğum yılına bağlı kademeli emekliliğin sürdürülebilir, adil ve makul bir emeklilik sistemi” olduğuna yer verildi.
ETT-DER yönetim kadrosu tarafından yapılan açıklama da, hadisenin hukuksal ve yasal zemine oturulması gerektiği, Cumhur ittifakı ortağı Milliyetçi Hareket Partisi üst düzey yöneticilerine aktarıldı. ETT-DER emeklilik sistemi ile ilgili kapsamlı dosyanın teslim alınarak bizzat Başdanışman Merve Menekşe tarafından, MHP Genel Başkanı Sayın Devlet Bahçeli Bey’e iletileceği de belirtildi.
Yapılan açıklamada, “Milliyetçi Hareket Partisi Şanlıurfa Milletvekili Sayın İbrahim Özyavuz ve MHP Gümüşhane Milletvekili Sayın Musa Küçük ile görüşmelerde, 7438 sayılı EYT yasası sonrası oluşan tüm mağduriyetlerin bilinci içerisinde, yeni düzenlemenin komisyon üyesi vekilleriyle kapsamlı ele alınması gerektiğini ifade etmiştir” ifadeleri yer aldı.
Emeklilikte Tarihe Takılanlar Derneği (ETT-DER) Genel Başkanı Filiz Konca’nın, 9.9.1999 ve sonrası SGK girişliler için, Avrupa örneğinde olduğu gibi doğum yılına bağlı kademeli emeklilik hakkında bilgi vermiş akabinde kapsamlı sunum dosyasını bizzat teslim ettiği de ifade edildi. Vekillerin ise mağduriyetlerin giderilmesi hususunda hükümet tarafından başlatılan çalışmalara destek verebilecekleri de belirtildi.
Görüşmeler çerçevesinde, İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Mustafa Cihan Paçacı ile yapılan görüşmede ise, “EYT yasasının kapsayıcı çıkartılamadığı ve tüm mağduriyetlerden haberdar oldukları, Emeklilikte Tarihe Takılanlar Derneği (ETT-DER)’nin talep ve sunum dosyasının komisyonlarda görevli vekillerle paylaşılacağı” da dile getirilmiş.
Yapılan açıklamada yer alan diğer bir parti ise, Gelecek Partisi oldu. Gelecek Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili İsa Mesih Şahin ile yapılan görüşmelerde; “Kademeli emeklilik konusunu parti olarak yakından takip edip, üzerinde çalıştıklarını, ayrıca sürdürülebilir emeklilik reformun şart olduğu, bunun için yoğun gayret sarf edileceğinin gündeme geldiği” ifade edildi.
Yapılan açıklamada, “Demokrat Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Sayın Cemal Enginyurt ile yapılan görüşmede, Kademeli Emekliliğin, bir devletin vatandaşına tanıması gerektiği en önemli hak olduğu, bu hakkın teslimi için TBMM çatısı altında, Emeklilikte Tarihe Takılanlar Derneği (ETT-DER)’nin tüm mağduriyetlerin sesi olmaya devam edileceği, her alanda bu hassasiyetin dile getirileceği” ifadeleri yer aldı.
E.T.T Nedir?
9.9.99 tarihi ve sonrasında SGK girişi olan, bu tarihin kendisinden söküp aldığı eşit yurttaşlık hakkını, iş barışını ve emeklilikte akranından 17-20 yıllık farkı geri almak için, bir araya gelmiş mağdurların kurduğu dernek ve sivil toplum örgütünün adıdır.