Güneydoğu Sanayici ve İş İnsanları (GÜNSİAD) yeni sürece ilişkin görüşlerini paylaşmak üzere Güneydoğu Gazeteciler Cemiyeti’nde basın toplantısı düzenledi.
GÜNSİAD Başkanı Şahismail Bedirhanoğlu, yeni süreci desteklediklerini bildirdi.
Kürt meselesi, Türkiye'de bütün toplumsal sorunların merkezinde yer aldığını anlatan Bedirhanoğlu, “Ülkemizin ekonomik, siyasi ve hukuki problemlerinin tamamı bu meseleyle yakından bağlantılıdır. Ekonomik krizlerimizi, siyasi kutuplaşmalarımızı ve hukuki açığımızı bu meseleden bağımsız düşünmenin imkanı yoktur. 1 Ekim'den bu yana, ülkemizde hem ekonomik hem de insani büyük maliyetlere sebep olan bu meseleyi çözmek adına, hayati önem taşıyan tarihi günlerden geçiyoruz. Sayın Bahçeli'nin başlattığı ve sayın Cumhurbaşkanının da destek verdiği bu girişimin, tüm tarafların muhataplarınca da karşılık bulduğunu ve gün geçtikçe kuvvetlendiğini görüyoruz. Halkımızın, kangrene dönüşmüş bu sorunu bitirmek için yapılan bu tarihi girişimleri olgunlukla karşılamasının çok önemli olduğunu düşünüyoruz. Meclis'te temsil edilen siyasi partilerin kahir ekseriyetinin bu süreci desteklemesinden de büyük bir memnuniyet duyuyoruz. Ayrıca bu girişimin Meclis’te ele alınıyor olmasını da, süreç kadar değerli buluyoruz” diye konuştu.
‘Özgür Özel’e gösterdiği çabadan dolayı teşekkür ediyoruz’
Bedirhanoğlu, Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Özgür Özel’in İmralı heyetiyle görüşmesinin çok önemli bulduklarını ifade ederek, Özel’e teşekkürlerini illeti.
Bedirhanoğlu, “Özellikle dün, CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in, heyeti kabul etmesini çok kıymetli ve değerli bulduk. Çünkü CHP içerisinde, heyeti temsilen karşıma konusunda sorunlar vardı. Bundan dolayı Özgür Özel’e, gösterdiği çabadan dolayı kendisine teşekkür ediyoruz. Bu durum, sürecin daha güçlü bir şekilde yürütülmesi noktasında önemli bir destek olarak görmek istiyoruz” ifadelerini kullandı.
‘Silahların devreden çıkarılması için başlatılan bu süreci destekliyoruz’
Süreçle birlikte tarihi bir kavşakta olduklarına dikkat çeken Bedirhanoğlu, herkesin bu tarihi süreçte sorumlu davranma çağrısında bulunarak şunları söyledi:
“Kürt meselesinin çözümü için çok değerli ve tarihi bir fırsatı yakalamış bulunmaktayız. Kürt meselesinin silahtan arındırılmasını, silahların devreden çıkarılması için yapılan bu girişimleri ve konunun demokratik siyaset alanında müzakere edilir hale gelmesini destekliyoruz. Tarihi bir kavşaktayız. Herkesin bu tarihi kavşakta üzerine düşeni yapmasını, sorumlulukla davranmasını, dönemin ruhuna uygun dil ve üsluba önem vermesini ve söylemlerinde durumun hassasiyetini gözeterek özenle hareket edilmesini bekliyoruz. Kürt toplumunun bütün siyasi aktörlerinin, sivil toplum örgütlerinin ve tüm dinamiklerini sürecin arkasında güçlü bir şekilde durmalarını özellikle ifade etmek istiyor ve bekliyoruz. Bizler Güneydoğu Sanayici ve İş İnsanları olarak, bu girişimin nihayete erdirilmesi için her türlü desteği ve katkıyı vermeye hazır olduğumuzu, tüm tarafların ve tüm kamuoyunun bilmesini istiyoruz.”
‘Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan bazı açıklamalar yapmasını bekliyoruz’
Toplantıda bir gazetecinin, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 11 Ocak günü partisinin kongresine katılmak üzere geleceği Diyarbakır’da yeni sürece ilişkin nasıl bir mesaj verilmesini beklediklerini sorması üzerine yanıt veren Bedirhanoğlu, “Diyarbakır’a, başbakanların, cumhurbaşkanların, önemli devlet yetkilileri hatta ana muhalefet partisini genel başkanı geldiği zaman nasıl bir mesaj vereceği her zaman merak konusu olmuştu. Ülkenin başka bir şehrine cumhurbaşkanı gittiği zaman tabii ki bu kadar merak konusu olmaz. Cumhurbaşkanı Erdoğan, 11 Ocak’ta partisinin kongresine katılmak üzere Diyarbakır’a gelecek. Bizler son sürece dair özellikle Kürt toplumunun yüreğini hafifletecek, su serpecek ve bu sürece dair birtakım ipucular verecek bazı açıklamalar yapmasını bekliyoruz” ifadelerini kullandı.
‘Sağlanacak güvenlik ve istikrarın bölgenin ekonomisine de önemli ivme kazandıracak’
Bedirhanoğlu, iş dünyası olarak Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşmeyi istediklerini belirterek, “Güvenlik ve istikrar oluşursa bölge ekonomisi gelişir. Aslında bölgenin geri kalmışlığı bölgenin potansiyel eksikliğinden değil, bölgede yaşanan çatışma ortamından kaynaklanıyordu. Yoksa bölgenin muazzam potansiyeli ve ekonomik kaynakları var. Sağlanacak güvenlik ve istikrarın bölgenin ekonomisine de önemli ivme kazandıracak. Bölge iş dünyasının beklentisi var. Eğer Cumhurbaşkanı ile görüşme fırsatımız olursa bu beklentileri de ifade eden raporu kendisine sunacağız” şeklinde konuştu.