Uranüs'ün ortalama 7 yıl süren transiti, bulunduğu burcun arketipine göre devrim niteliğinde, bütünü etkileyecek gelişen olayları
sembolize eder. 

Yengeç doğası gereği duygularını yoğun yaşayan, bir duyguya körü körüne bağlanan, tabiri caizse acı çekmekten keyif alan bir burçtur.

Kendisine ait kabuğunun içine koca bir dünya sığdırır.
Yaşadıklarını kolay kolay unutamaz ve geçmiş her zaman geleceğinin önünde durur. 
Aile,yuva,atalar,kökler,vatan yengeç arketipine ait başlıklardandır. 

Yukarıda saydığım arketiplerin, 1950 ile başlayan Uranüs Yengeç dönemine yansımasını inceleyelim ve
Uranüs Yengeç döneminden sonra neler olmuş göz atalım, genel kültürümüz genişlesin. 
 
Sanayi devrimi ile köyden şehre göçün başladığı dönemlerde arap kültürüne ait müzikler,filmler,radyo yayınları sayesinde Arabesk müzik yayılmaya başlamıştır.

1960'lı yıllarda Adnan Şenses Orhan Akdeniz, Ahmet Sezgin, Abdullah Yüce ve Hâfız Burhan Sesyılmaz gibi bazı şarkıcılar, Araplardan alınan raks müziğini Türkçe şarkılar için kullanmışlar ve böylece Türkçe arabesk ortaya çıkmıştır.

Arabeskin oluşumuyla birlikte Türkiye yeni bir sinema ve müzik kuşağı dalgasına kapılmıştır. Dönemin en ünlü arabesk sanatçılarından Orhan Gencebay ve Müslüm Gürses, arabesk adına günümüze kadar ulaşmış önemli sanatçılardandır.

Orhan Gencebay göç, işsizlik, fakirlik gibi konulara müziğinde hayat verirken; Müslüm Gürses gurbet özlemi, aile hasreti ve sevgi gibi konuları ele almaktadır. 

Arabesk müzik zamanla kültürleşmiş ve insanların  derinlerinde yer edinmiştir. 

Orhan Gencebay, Ferdi Tayfur ve Müslüm Gürses ile başlayan arabesk müzik yolculuğu ilk çıkış döneminde belli kesimlerce dışlanmıştır.
 
İnsanlarla ortak payda da buluşunca gücünü yükselterek büyük kitlelere hitap etmiştir. 

Arabesk müzik sanatçıları eserleri ve seslerinin yanı sıra zor ve mücadele içinde geçmiş hayatlarıyla da ön planda olmuşlardır. 
Yaşadıkları acıyı,duyguya dökerek bir nevi topluma mâl olmuşlardır.

“Damar” müzik olarak da adlandırılan arabesk, kendini jiletleyen, acılara tutunan kesimden dolayı zorlu dönemlerden geçmiştir. 

Aramızda olmayan tüm sanatçıların yeri nur dolsun ?

Yararlandığım kaynaklar ; Vikipedi,tesa derneği

Yeni Journal’da yayımlanan köşe yazıları, yazarların kendi görüşlerini yansıtmaktadır. Yazıların tüm hukuki sorumluluğu yazarlara aittir.