ÖZEL HABER

Suç örgütleri artıyor: Organize suçlarla mücadele hayati önem taşıyor!

Türkiye, Avrupa’da organize suç endeksinin en yüksek olduğu ülkelerden biri olmuş, 2023 yılı sonunda skoru biraz daha kötüleşerek, dünyada ise 14’ncü sıraya yerleşmişti.

Özel Haber

Begüm Sıla EREN-Türkiye’de her sene suç örgütleri faaliyetleri artıyor. Dünyada araştırma yapan Organize Suçlar Raporunda Türkiye, aralık ayı sonunu 14. Sırada kapamıştı. Organize suç örgütlerinin yaygınlaşma adımlarına, İçişleri Bakanlığı’ndan ‘’dur’’ ihtarı geldi. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, 9 ayda İstanbul'da 90 organize suç örgütünün çökertildiğini açıkladı.

Yerlikaya açıklamasında;  İstanbul'da 9 ayda biri bombalı eylem olmak üzere 8, Türkiye genelinde ise 125 terör eyleminin engellendiğini belirterek, Türkiye genelinde 384 organize suç örgütü çökertildiğine dikkat çekti. Dünya’da ise Türkiye’nin suç sıralamasının ilk 20’de yer alması kritik önem taşıyor.

Küresel Organize Suçlar raporunda ise, Türkiye’nin suç oranının, İran ile aynı sırada yer alması dikkat çekiyor. Aynı raporda, değişkenlik göstermeyen bir diğer nokta, suç örgütlerinin daha çok fakir ya da doğu ülkelerinde görülmesi oldu.

Hangi alanlara bakılıyor?

Organize suç skoru için hazırlanan raporda, ülkedeki suç ortamı ve suç aktörlerine bakılıyor. Suç ortamına dair başlıklar arasında insan ticareti, insan kaçakçılığı, silah kaçakçılığı, eroin ticareti, kokain ticareti, sentetik uyuşturucu ticareti, mali suçlar, yenilenemez kaynakların yasadışı ticareti, uyuşturucu ticareti gibi başlıklar bulunuyor. Suç aktörleri için ise mafya grupları, kriminal ağlar, devlet bağlantılı aktörler, yabancı suç aktörleri ve özel sektör aktörleri inceleniyor.

‘’Suç örgütlerinin artmasında Türkiye’nin stratejik konumunun önemi’’

Türkiye'nin Asya, Orta Doğu ve Avrupa arasındaki kavşakta yer alan coğrafi konumu ve uzun sınırları, ülkeyi insan ticareti ve insan kaçakçılığı için önemli bir transit ve hedef ülke haline getiriyor. Özellikle cinsel sömürü ve zorla çalıştırma amaçlı insan ticareti Türkiye’de giderek yaygınlaşıyor. Türkiye büyük bir mülteci nüfusuna ev sahipliği yapmaya devam ederken, insan tacirleri bu toplulukların savunmasızlığından yararlanarak kadınları ve çocukları cinsel sömürü için insan ticaretine zorluyor. Genç kızların gayri resmi dini törenler yoluyla zorla evlendirilmesi, ekonomik bir başa çıkma mekanizması olarak giderek yayılıyor.

‘’Politikalar kaçak göçmenlerin işini kolaylaştırıyor’’

Rapora göre Türkiye; Suriye ve Afganistan gibi ülkelerden Avrupa'ya yönelik göçmen kaçakçılığında kilit transit ülke olmaya devam ediyor. Ayrıca Afrika ülkelerinden gelen düzensiz göçmen sayısında da bir artış söz konusu ve bu artış Türkiye'nin vize şartlarını hafifletmesi ve ülkeye giriş için iyi havalimanı bağlantıları sayesinde kolaylaşıyor.

Rapora göre akaryakıt kaçakçılığı, daha ucuz petrole olan talepten ve özellikle Suriye, Irak ve İran kaynaklı kaçak petrol satışından vergi geliri elde etme fırsatından yararlanan Türkiye'deki organize suç grupları için en kârlı gelir kaynaklarından birisi.

Türkiye, coğrafi konumu nedeniyle eroin ticareti için bir kaynak, transit ve hedef ülke konumunda.

Türkiye tarihsel olarak uluslararası kokain kaçakçılığı rotasında yer almamasına rağmen, son birkaç yıl içinde ele geçirilen kokain miktarındaki artışın, Amerika ve Avrupa'daki yüksek sayıdaki ele geçirmeler nedeniyle nakliye rotalarındaki değişimin bir sonucu olduğu düşünülme. Dolayısıyla Türkiye, Güneydoğu ve Doğu Avrupa'yı hedef alan kokain kaçakçılığında daha önemli bir transit ülke haline gelmekte.

Türkiye'de faaliyet gösteren ve geleneksel mafya sistemini model alan önemli sayıda mafya tarzı grup bulunmakta. Ülkede varlıklarını sürdüren bu grupların hükümetle ve diğer siyasetçilerle yakın ilişkiler geliştirdikleri ve bu sayede kolluk kuvvetleri ve yargı karşısında koruma sağladıkları bildirilmekte.

‘’Türkiye’de terörün gelişimi ile suç örgütlerinin gelişimi paralel’’

Türkiye’de örgütlenme sistemi, 1970’li yıllarda, gerek terörizmin gelişmesi sonucu silah ve benzeri gereksinimleri karşılaması gerekse ekonominin kapalı yapısının oluşturduğu karaborsanın büyümesi ile bu tür suçluluk, iyice kendisini göstermiş. Öte yandan liberal demokrasiye geçişle ekonomik anlamda özelleştirmelerin ortaya çıkması ve çeşitli haklardaki özgürlüklerin artması organize suç örgütlerinin dikkatini çekmiş ve bazı boşlukları fırsat bilerek bir yapılanma süreci içine girmiş.