Evet hepimiz kilo vermek istiyoruz. Tartıya çıktığımızda kilomuzun azaldığını görmek istiyoruz. Ama verilen kilonun büyük kısmının yağdan olması hedeflenmelidir. Yeterli yağ kaybı sağlandığında kronik hastalık riskinin azalması da sağlanmış olacaktır. Öncelik olarak sağlıklı beslenmeyi hedeflememiz gerekli. Düşük kalorili diyet programları, karbonhidrat kısıtlaması olan diyet programları ile kısa sürede sonuç alınıyor gibi görünse de genelde kas kütlesinden kaybetmiş olabilirsiniz.
Peki içeren besinleri beslenmenizden eksik etmeyin. Protein ağırlıklı beslenmenin yaratacağı tokluk hissi ile ani acıkmalar ve tatlı krizleri gibi kilo kontrolünüzü zorlayacak durumlar ile karşılaşmazsınız. yumurta kırmızı et tavuk eti deniz ürünleri kavrulmamış kuruyemişler laktozsuz süt yoğurt iyi birer protein kaynaklarıdır.
Düzenli egzersiz yapın. Egzersiz yapmak yağ yakımını %20’ye kadar arttırabilir. Leptin üretimi vücudumuzda bulunan yağ torbalarının daha hızlı hareket etmesini sağlar.
Bunun için neler yapabilirsiniz?
Gün içerisinde bol su tüketin. Metabolizmayı hızlandırır ve enerji verir. Lifli besinler ve bol su, sindirim sisteminin düzenli çalışmasını sağlar. Yetersiz su tüketimi kabızlığa yol açabilir.
Kaliteli karbonhidratları beslenmenize ekleyin. Kompleks karbonhidratlar bezelye, fasulye, kepekli tahıllar ve sebzeler gibi gıdalarda bulunur. Hem basit hem de kompleks karbonhidratlar, vücutta glikoza dönüştürülür ve enerji olarak kullanılır. Glikoz ise hücreler ve beyin tarafından kullanılır. Kullanılmayan glikoz, daha sonra kullanılmak üzere karaciğerde ve kaslarda glikojen olarak depolanır. Kompleks karbonhidrat gıda listesi, vücuda ani şeker yerine kalıcı enerji sağlayan faydalı gıdaları içerir. Karabuğday esmer pirinç mısır buğday yulaf arpa kinoa vs.
Yeterli ve düzenli uyuyun. Düzenli ve yeterli uyku sağlığımız için son derece önemlidir! Genellikle yetişkinlerin günde 7-9 saat uyuması önerilir. Uyku, vücudun yeniden şarj olmasına, bağışıklık sistemini güçlendirmesine ve zihinsel sağlığı desteklemesine yardımcı olur.