Fotosentetik bir prokaryot (alg) olan Spirulina platensis, soya fasulyesi gibi birçok gıdadan daha üstün olan yüksek miktarda protein, vitamin ve mineral içeren bir siyanobakteridir.

Bu bakterilerin şu sıralar çok popüler olması ve insanların beslenmesine eklemesinde NASA ve ESA ‘nın çok büyük katkısı bulunmaktadır. Uzay yolculuklarında esas yiyecek olarak kullanılan spirulina Dünya Sağlık Örgütü tarafından da hem çocuklar hem yetişkinler için oldukça faydalı olduğunu beyan etmiştir.

Spirulina zengin protein,esansiyel yağ asidi,aminoasit,karotenoit,vitamin ve mineral içeriği yanında verimininde yüksek oluşuyla dikkat çekiyor.

2012 yılında FDA tarafından GRAS listesine alınmış ve sağlık için günlük 3-10 mg tüketilmesi önerilmektedir.

%70 protein içermekle birlikte A,B2,B3,veB12 vitaminleri ,demir,magnezyum,kalsiyum,potasyum,yoğun olarak bulunmaktadır.

2019 yılında daha fazla kilo taşıyan kişilerle yapılan çalışmada spirulina vücut yağ yüzdesini ve bel çevresini azaltabileceğini bulunmasıyla spirulinanın obezite sorunu olan kişiler için faydalı olabileceği vurgulanmıştır.

Mavi-yeşil bir mikroalg olan Spirulina, benzersiz besinsel ve hastalık giderici özellikleri nedeniyle seçkin bir işlevsel gıdadır.

Yetersiz beslenme özellikle gelişmekte olan ülkelerde bir halk sağlığı sorunu oluşturmaktadır. Alglerin, özellikle Spirulina'nın, fonksiyonel bir gıda olarak kullanımı onlarca yıl önce sadece protein açısından yoğun bir gıda kaynağı olması değil, aynı zamanda amino asit profilinin yüksek biyolojik değerli protein içeriğine sahip olduğu düşünülmesi nedeniyle önerilmiştir. Spirulina, düşük nükleik asit içeriğine eşlik eden temel yağlar (örneğin gama-linolenik oleik asitler) sağlar. Ayrıca olağanüstü yüksek bir B12 vitamini içerir.

Spirulina mikroalgleri, beyin sağlığı yararları sağlayan çok sayıda besin ve besin olmayan molekül içerir. Çok sayıda canlı içi kanıt, spirulinanın beyin sağlığı potansiyelini desteklemiş, antioksidan, anti-inflamatuar ve nöroprotektif mekanizmaları vurgulamıştır. Ön klinik çalışmalar ayrıca spirulinanın zihinsel yorgunluğu azaltmaya, beyin damarlarının vasküler duvarını endotel hasarından korumaya ve iç basıncı düzenlemeye yardımcı olabileceğini, böylece serebrovasküler durumların önlenmesine ve/veya hafifletilmesine katkıda bulunabileceğini ileri sürmüştür. Dahası, yetersiz beslenen çocuklarda spirulina kullanımı motor, dil ve bilişsel becerileri iyileştiriyor gibi görünmekte ve gelişimsel mekanizmalarda güçlendirici bir rol oynadığını göstermektedir. Spirulinanın iştah düzenlemesi üzerindeki merkezi etkisine dair kanıtlar da gösterilmiştir.

Güler, Ç., Türkoğlu, Z., Salık, M. A., Türkmen, Ö., & Arslaner, A. (2021). Fonksiyonel Bir Gıda Katkısı Olarak Spirulina platensis. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 52(3), 351-360.