İnsan diğer varlıklardan farklıdır. Canlılar aleminin en güzeli ve en mükemmelidir. Özel bir konuma ve donanıma sahiptir. Topraktan yaratılan insandaki bu donanım;

576 megapiksel göz,

2 milyon GB hafıza,

40 bin km damar ağı,

250 milyon kez atan kalp,

206 kemik parçası…

İnsan verilen bu donanımı kullanma iradesi iyi yönde kullanırsa, yaratılanların en şereflisi, en mükemmeli, en güzeli haline gelir. Ama donanımı kötü yönde kullanırsa, o da yaratılanların en aşağısı durumda olur. İyi veya kötüyü tercih etme hakkına iradesi ile sahiptir.

İnsanın bu donanıma sahip olması için eğitime, eğitilmeye, bilgiye, geliştirmeye ve yetiştirilmeye ihtiyacı var. En güzel yatırım insana, eğitime ve geleceğe yapılan yatırımdır. Toplumumuzun en büyük meselesi de toplumun eğitime gerekli önemin verilmemesi ve ahlaki gelişimi ile iyi insan yetiştirilememesidir. Alanında donanımlı bireylerin azlığı, yetersiz kalışı plansız programsız uygulamalar ve etkili insanların da yetkisiz olması toplumun gelişimini yavaşlatıyor.

İYİ-KÖTÜ İNSAN

İnsan verilen donanımını kullanma iradesini iyi hayırlı yönde kullanmazsa yaratılanların en aşağısı durumunda olur. Eğitilmemiş yetiştirilmemiş aklı, vicdanı ile hareket etmeyen sadece nefsi ile hareket eden bir insan yaratılmışların en aşağılık derecesine de düşebilir. Yeryüzünde en vahşi varlıktan bile daha vahşi olabilir.

Çünkü en vahşi hayvan bile kocaman bir sürünün içine avlanmak için saldırdığında içinde bir tanesini avlayarak karnını doyurduktan sonra oradan uzaklaşıyor. Yani bu vahşi hayvanlar bile katliam soykırım yapmazlar. İnsanoğlunun vahşisi, vicdansızı, adalet hak merhamet nedir bilmeyeni tanımayanı eline fırsat geçmesin. Kendi menfaati ve çıkarları için her şeyi yaparlar. Maalesef bunları çevremizde ve coğrafyamızda görüyoruz.

İnsan verilen donanımını kullanma iradesini iyi hayırlı yönde kullanırsa yaratılanların en şereflisi, en mükemmeli, en güzeli durumunda olur. Çocuk bir toplumun geleceğini oluşturan en önemli unsurdur. Çocukların şahsiyeti nasıl oluşturulursa toplumun şahsiyeti de o şekilde oluşur. Bir anne babanın en büyük serveti teminatı nasıl ki iyi yetişmiş evladı ise bir devletinde de en büyük gücü serveti teminatı iyi yetişmiş bireyleridir gençleridir.

Gelecekte nasıl bir gençlik istiyorsak, topluma faydalı bireyler kazandırmak istiyorsak ayak izlerimizi doğru atmalıyız. Kendimize bakmalıyız önce kendimizi yetiştirmeliyiz. Anne-baba işbirliği içinde sorumluluklarını bilerek hayırlı evlatlar mükemmel nesiller yetiştirmelidir. Çocuklarımızın iyi birer yetişkin olması bizlerin iyi birer anne ve baba olmasına bağlıdır.

İYİ İNSAN YETİŞTİRİN

Bir milletin sahip olduğu değerler ne kadar yüce olursa olsun, hatta yetişkin nesiller bu değerlere ne kadar bağlı bulunurlarsa bulunsunlar, yetişmekte olan nesillere, çocuklarımıza, gençlerimize bu değerlerimizi kazandıramazsak, geleceğimizi teminat altına alamayız. Bir ailenin en büyük teminatı iyi yetiştirilmiş bir evlat olduğu gibi, bir milletin de en büyük teminatı iyi yetişmiş gençlerdir.

Değerlerimizi anma ve tanıtımını yaparak nitelikli ve mutlu bir toplum için her türlü fedakârlığı bütün maddi ve manevi gücümüzü kullanmayı en büyük vazife kabul etmeliyiz. Kısacası ekmek ve su gibi eğitime ve yetişmiş gençlere ihtiyacımız var.

Lütfen anne-babalar hayırlı evlatlar, yetki sahibi olanlar iyi insanlar yetiştirin. İnsan yetiştirin insan. Çocukluğunda kazandığı değerlerinin üzerine bina olan inşa edilen güzel ahlak, onun hayat felsefesi ve yaşam biçimi haline gelecektir. Ve... İyi insan iyi olunca ne mi olacak?  İyi insan olan iyi anne-baba olacaktır. İyi bir eş olacaktır. Anne babasına hayırlı evlat olacaktır. İyi esnaf olacaktır. Güvenilir iyi dost iyi arkadaş olacaktır. İyi doktor olacak. İyi siyasetçi olacak. İyi bürokrat olacak. Donanımlı sorumluluk sahibi olan iyi vatandaş olacaktır.

Köklerinden aldığı ilham-birikimle göklerde de söz sahibi olacaktır. Karıncaya bile zarar vermemeye dikkat edecektir. Temiz yürekli ahlaki irade sahibi olacaktır. Toplumun genelinde mutlu ve huzurlu insanlar olacaktır. Şimdi bu iyi yetişmiş iyi insanların toplumdaki yansımasını düşünelim. Bu iyi insanlarla yarınları düşünelim. Neler yapabileceklerini hayal edelim. İyiler çoğalınca iyilikler, güzellikler, hamiyetle yardımlaşma dayanışma olur. İnsanlar çıkarları için değil, Allah rızası için birbirlerini severler.

Tekrardan Selahaddin Eyyübi’nin, Sultan Fatih’in, Sultan Süleyman’ın, Akşemseddin’in Ali Emiri Efendi’nin gelmesini istiyorsan yapılacak şey belli: O muhteremlerin mezarlarından çıkıp gelmeyeceğine göre. Oku daha çok oku. Çalış daha çok çalış. Hayırlı evlat yetiştir. İyi insan yetiştir. Selahaddin’i bekleme sen Selahaddin ol! Sen Selahaddin yetiştir. İnsan için hayatta ekmekten sonra en temel ve önemli ihtiyaç eğitimdir.

Çünkü eğitim, insanın düşünce dünyasını bilgiyle imar ve inşa ederek davranışlarını düzeltir. Eğitim ve öğretim sürekli olarak yenilenmeyi, gelişmeyi, değişime açık olmayı, çalışmayı zorunlu kılan dinamik bir alandır ve hayat boyu devam etmektedir. Dolayısıyla çocuklarımızı ve gençlerimizi eğitim olanaklarıyla ne kadar buluşturursak, ne kadar iyi yetiştirebilirsek yarınlarımız da o kadar aydınlık ve ak olacaktır.

Sonuç olarak her türlü doğal ve yapay afetlerde de önceliğimiz eğitim ve bilimsel bilginin dolaşımına, potansiyeli yüksek bireylerin yetiştirilmesine ve ülkenin ekonomik, kültürel, akademik ve siyasi yönden ilerlemesi için kaliteli eğitim ve nitelikli evlatlar şarttır. Sadece akademik olarak güçlü gençler bireyler değil, aynı zamanda milletin kendi öz değerlerine, tarihine, kültürüne, inancına uygun bir eğitim sistemi inşa edecek evrensel ve milli değerlere sahip nesiller yetiştirmeliyiz.

İyi insanlar var olsun. İyi insanların yetişmesi ve yetiştirilmesi dua ve temennisi ile…